Basescu: Romania nu mai poate tranzactiona certificatele CO2 pentru ca politicienii s-au certat

Data publicarii: 30-08-2011 | Politica

Presedintele Basescu a spus luni ca motivul pentru care Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2 este pentru ca politicienii s-au certat si au fost "lasi".

"De ce credeti ca Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de CO2? Asta s-a intamplat: Romania a pierdut 1,2 miliarde de euro in pretul de azi, avand certificate in valoare de 3 miliarde in 2008. De ce? Pentru ca oamenii politici au fost lasi. Pentru ca oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia. Toti, despre toti vorbim. Dar vorbim si despre cei de dinainte de 2008. Nu din 2008 pana acum. Iar Romania astazi a pierdut 1,2 miliarde", a acuzat seful statului.

"Cat credeti ca-si mai poate permite populatia Romaniei si economia Romaniei sa piarda din cauza lasitatii oamenilor politici? Pana la urma, omul politic este dator sa ia decizia corecta. Este datoria ONG-urilor sa vegheze, sa fie cainele de paza - si foarte bine ca sunt, atata vreme cat raman rationale, nu spune nimeni nimic - dar, pe de alta parte, este revoltator sa vezi ca oameni politici care ar trebui sa ia decizii, le amana pana cand e prea tarziu, cum s-a intamplat cu certificatele de emisie", a conchis Basescu. El a subliniat si ca proiectul de la Rosia Montana poate fi  blocat tot din cauza lasitatii politicienilor.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat dreptul Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera, "pana la rezolvarea neconformitatilor identificate", potrivit unui comunicat transmis duminica de Ministerul Mediului si Padurilor.

Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, in sedinta publica, decizia finala referitoare la neconformitatile identificate la nivelul Inventarului National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (INEGES 2010), transmis in anul 2010 de Romania, se arata in comunicat.

Decizia finala a Comitetului de Conformare confirma concluziile preliminare adoptate in data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, Romania trebuie sa asigure derularea si dezvoltarea masurilor menite sa asigure indeplinirea adecvata a tuturor activitatilor si functiunilor specifice inventarului national si sistemului national pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera (GES).

 Totodata, decizia finala confirma suspendarea eligibilitatii Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate, precizeaza comunicatul. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

O masura similara a fost luata si impotriva Ucrainei.

 In aceeasi decizie, Comitetul apreciaza angajamentul Romaniei de consolidare a sistemului national/imbunatatire a INEGES, angajament evidentiat de informatiile pe care Romania le-a prezentat in cele doua intampinari scrise adresate Comitetului de Conformare, precum si de imbunatatirile recente ale inventarului national, cuprinse in varianta revizuita a INEGES, care a fost trimisa Secretariatului UNFCCC in luna august 2011. 

 Romania a luat act de decizia finala a Comitetului de Conformare si a anuntat ca va continua demersurile de asigurare a functionarii conforme a sistemului national si a inventarului national de emisii de GES, arata Ministerul Mediului si Padurilor.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca eventuala suspendare a dreptului Romaniei de a tranzactiona certificate de emisii de gaze cu efect de sera va conduce la demiterea lui Nagy Iosif de la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: