Noi masuri de stimulare a participantilor pe piata bursiera vor intra in vigoare la 1 septembrie

Data publicarii: 30-08-2011 | Bursa

Consiliul Bursei a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, o noua politica de stimulare a participantilor la piata de capital, in vederea cresterii lichiditatii pietei si a diversificarii instrumentelor oferite spre tranzactionare, informeaza Bursa de Valori Bucuresti(/BVB).

Politica de stimulare este axata pe trei niveluri dedicate pietei la vedere, pietei la termen, precum si participantilor la sistemul de tranzactionare al BVB, si va intra in vigoare incepand cu 1 septembrie. 

Pentru stimularea lichiditatii pietei la vedere a BVB se vor acorda reduceri ale comisioanelor de tranzactionare aplicate unui Market Maker (furnizor de licihiditate/formator de piata) inregistrat pe piata reglementata la vedere a BVB - reducerile se vor acorda diferentiat, in functie de valoarea lunara tranzactionata pe fiecare parte (cumparare sau vanzare) de un Market Maker pe contul House, pe simbolul pe care este inregistrat, si in piata principala a acestuia. Trimestrial, BVB va efectua o evaluare a datelor respective. 

De asemenea, Consiliul Bursei a aprobat prelungirea aplicarii pana la data de 31 decembrie 2012 a scutirii de la plata tarifului de tranzactionare pentru tranzactiile incheiate pe contul House cu instrumentele financiare derivate pe care sunt inregistrati in calitate de Market Maker, mentinerea programului de discount 'Tranzactionare derivate, discount la comisioanele pentru actiuni', in vigoare din luna iunie 2011 si care se mai aplica pentru maxim 242.117 contracte futures tranzactionate in perioada august - noiembrie 2011. 

De asemenea, va fi acordat pentru Market Makerii pe Piata Derivatelor un discount la factura lunara datorata BVB, valabil pe o perioada de un an. Market Makerii pentru mai mult de trei instrumente financiare derivate vor beneficia, in plus, de un discount de 333 de euro pentru fiecare contract futures aditional. 

BVB nu va mai aplica acest discount in momentul in care volumul anual de contracte futures tranzactionate depaseste un milion.

Pentru stimularea participantilor la sistemul de tranzactionare, BVB va aplica un nou tarif de utilizare, de 200 euro/luna (inclusiv TVA). 

De asemenea, vor fi acordate bonificatii participantilor la piata pentru aducerea de societati la cota BVB. 

Pentru listarea de societati pe piata reglementata, fie societati noi, fie provenind de pe Rasdaq, dar cu exceptia celor la care statul este actionar, intermediarul va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 2.000 euro. Daca este vorba de o societate noua, pe langa suma fixa de mai sus, intermediarul va beneficia si de o cota de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Regular (Principala), aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere. 

Pentru listarea de societati pe ATS BVB, fie societate noua, fie provenind de pe Rasdaq, intermediarul va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 500 euro, plus acea cota de 50% daca este vorba de o societate noua.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: