Redeventa pentru aur, platina si argint va creste de la 4% la 6%

Data publicarii: 31-08-2011 | Finante-Banci

Redeventa pentru aur, platina si argint va creste de la 4% la 6% din valoarea productiei, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, care aduce modificari Codului Fiscal.

Alaturi de aur, platina si argint, redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase.

Legea minelor din 2003 prevedea o redeventa de 2% pentru aceste produse minerale, taxa majorata la 4% in 2009.

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani.

Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu aproximativ doua saptamani, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".

Cateva zile mai tarziu, seful statului afirma ca proiectul trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

"Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult", a afirmat Basescu.

Prezent luni la Rosia Montana, Basescu a spus ca "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea miniera din localitate, mentionand insa ca nu este problema sa si ca statul are si alte parghii, pentru ca "redeventa e in lege, nu in contract".

El a mai spus ca proiectul a stat "ingropat" din 1997 din cauza lasitatii politicienilor, care "nu au vrut sa ii doara capul".

RMGC este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul roman detine 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Sursa: Realitatea.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: