Ialomitianu: La buget ar intra 17 mld. lei daca firmele si-ar plati datoriile pana la finele anului

Data publicarii: 01-09-2011 | Economie

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi ca daca cele 330.000 de firme cu restante la buget si-ar plati datoriile catre stat pana la 31 decembrie, folosindu-se de noile facilitati din Codul Fiscal, s-ar strange la buget 17 mld. lei si ar fi anulate penalitati de 2,5 mld. lei.

”Daca pana la 31 decembrie ar plati toate cele peste 330.000 firme, beneficind de regimul special al penalitatilor de intarziere, s-ar incasa la buget 17 miliarde lei. La aceasta suma se adauga 2,5 miliarde lei penalitati, suma care ar fi anulata”, a precizat ministrul.

Ialomitianu a anuntat ca modificarile Codului Fiscal vizeaza un regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.

Astfel, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii, daca esalonarea la plata se finalizeaza.

In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere, corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

Incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante se realizeaza prin anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora, cu conditia platii voluntare a principalului si dobanzilor pana la 31 decembrie si reducerea cu 50% a penalitatilor in cazul platii principalului si dobanzii aferente pana la 30 iunie 2012.

O alta masura a Codului Fiscal are in vedere ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, astfel incat vor fi platite cu prioritate obligatiile principale, in ordinea de vechime a acestora, apoi accesoriile, in ordinea de vechime, pentru a se evita acumularea de datorii in sarcina contribuabilului.

”Nu avem drept scop maximizarea colectarii din penalitati, ci ne intereseaza recuperarea debitului”, a explicat ministrul.

Premierul Emil Boc a explicat ca aceasta decizie a fost luata pentru ca "foarte multe firme - odata ce au o datorie - nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat; cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut platesc, in esenta, in ordine istorica si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au.” 

NewsIn