Autoritatile ucrainene vor sa rezilieze toate contractele de gaz semnate cu Rusia

Data publicarii: 02-09-2011 | International

Autoritatile ucrainene vor sa rezilieze toate contractele de gaz semnate de Naftogaz cu Rusia, a anuntat vineri premierul Nikolai Azarov, relateaza RIA Novosti.

"Naftogaz nu va mai exista ca actor economic. Dupa lichidare, noi companii vor opera pe piata de gaz. Din acest motiv, toate contractele in vigoare semnate cu Rusia vor fi anulate", a spus premierul.

Contractele de livrare de gaz incheiate intre Moscova si Kiev contravin legilor ucrainene, a subliniat el

Potrivit lui, relatiile dintre Ucraina si Rusia in sectorul gazului sunt stabilite printr-un acord interguvernamental semnat in 2004, care obliga partile sa fixeze anual volumul livrarilor de gaz.

"Din nefericire, acest acord interguvernamental din 2004, care are suprematie asupra legislatiei nationale, nu a fost respectat niciodata, De asemenea, consideram ca toate contractele incheiate in 2009 contrazic acest acord, cel putin in ceea ce priveste volumul anual al livrarilor de gaz", a subliniat seful Guvernului ucrainean.

Kievul incearca, de luni de zile, sa determine Moscova sa scada pretul gazului pe care i-l vinde. Kremlinul se declara dispus sa faca acest lucru, cu conditia ca Ucraina sa accepte sa adere la uniunea vamala formata de Rusia, Belarus si Kazahstan. De asemenea, Moscova vrea ca Naftogaz sa fuzioneze cu Gazprom. 

NewsIn