Ponta:USL sprijina demersul societatii civile de declansare a unui referendum privind Rosia Montana

Data publicarii: 06-09-2011 | Mediu

USL cere desecretizarea contractului dintre stat si Gold Corporation privitor la Rosia Montana, solicita o dezbatere publica in Parlament pe aceasta tema si va sprijini demersul societatii civile de declansare a unui referendum national.

Liderul PSD Victor Ponta l-a acuzat luni pe seful statului ca "este manat de un interes personal" in sprijinirea proiectului de la Rosia Montana si a precizat ca, inainte de a lua o decizie privind oportunitatea acestuia, USL doreste parcurgerea catorva pasi.

"Vom solicita ca contractul cu Gold Corporation sa fie desecretizat, e absolut necesar sa se cunoasca detaliile, clauzele, conditionalitatile pentru societatea noastra. E absolut necesara o evaluare independenta cu privire la beneficiile si costurile pentru stat. (...)Vom solicita toate datele, inclusiv de la bursele internationale, privind adevaratii proprietari ai actiunilor, interesele lor, modul in car s-au folosit fondurile de promovare a proiectului si modul in care fondurile au fost duse catre zona politica, ce politicieni au interese directe", a explicat Ponta. El a adaugat ca, de la nivelul presedintelui, au fost transmise informatii false atat privind nevoia de aur din rezerva BNR cat si in privinta locurilor de munca ce ar fi create.

Social-democratul a amintit si de Rezolutia PE privind interzicerea cianurilor, subliniind ca aceasta nu poate fi ignorata. De asemenea, Ponta a anuntat ca USL va prezenta un raport detaliat despre evenimentele catastrofale din trecut, precum poluarea cu cianuri de la Baia Mare.

"Domnul Basescu e presedintele cianura. (...) USL va solicita in Parlament o dezbatere publica, va sprijini demersul societatii civile privind declansarea unui referendum, pentru ca e vorba de o avutie ce nu poate fi spoliata sau tranzactionata de un singur om. Vom sprijini reindustrializarea in zona, dar doar dupa ce beneficiile pe termen mediu si lung sunt cunoscute", a mai spus Ponta.  

NewsIn