INS: Comertul cu autovehicule a crescut cu aproape 6% in primele sapte luni

Data publicarii: 07-09-2011 | Auto



Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,7%, respectiv cu 4,8%, in primele sapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, cresterea a fost generata, in principal, de comertul cu autovehicule, care a avansat cu 5,9%. 

In perioada ianuarie - iulie, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut fata de perioada similara a anului trecut atat ca serie bruta, cu 8,0%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 9,7%. 

In luna iulie 2011, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a crescut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 0,9% datorita comertului cu autovehicule (+1,2%), comertului cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+0,8%) si comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (+0,8%). Activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor au scazut cu 0,3%. 

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cresterea cifrei de afaceri in acest sector a fost de 4,2%. 

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a avansat fata de luna precedenta ca serie bruta cu 9,1%, pe fondul cresterii provenita de la activitati ale agentiilor turistice si tur-operatorilor (+16,3%), de la activitatile de jocuri de noroc (+9,4%), de la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (+8,8%), de la serviciile provenite din alte activitati (+6,6%) si de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+0,2%). Activitatile de spalare, curatare si vopsire a textilelor si blanurilor au scazut cu 3,6%. 

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri pentru serviciile prestate populatiei a crescut cu 5%. 

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu autovehicule si motociclete a crescut atat ca serie bruta cu 15,5% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 19,7%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a crescut fata de luna corespunzatoare a anului precedent, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 16,1%, respectiv cu 17,1%.

Sursa: AGERPRES