ARB: Unele principii ar trebui clarificate in noul regulament BNR privind creditarea persoanelor fizice

Data publicarii: 09-09-2011 | Finante-Banci

Noile oferte pentru creditele acordate de banci dupa noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei vor fi lansate pana la sfarsitul anului 2011, comunitatea bancara considerand insa ca unele principii ar trebui clarificate in document, a declarat, vineri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, prezent la lansarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM.

'Din regulamentul BNR nu reiese clar daca o persoana care are venituri in valuta poate accesa un credit in valuta. Banca Nationala a spus ca nu vrea sa limiteze o astfel de actiune. Totodata, nu este bine sa lasam ca romanii care nu castiga in valuta sa se imprumute in valuta. Au fost dusuri reci pe care persoanele care au facut-o le-au simtit. Instabilitatea mediului economic la nivel mondial trebuie sa ne dea de gandit si sa luam masurile necesare preventive pentru a nu expune gratuit clientii nostri', a afirmat Radu Ghetea.

Acesta a declarat ca bancile considera ca unele principii ar trebui sa fie mentionate mai clar in noul regulament. 'Noile masuri sunt prudentiale. Comunitatea bancara a avut ieri (n.r. joi) o discutie asupra unor principii care credem ca ar trebui sa fie mai clar mentionate in noul regulament', a precizat Ghetea.

Presedintele ARB a adaugat ca ofertele bancilor pentru credite vor fi lansate pe piata imediat dupa emiterea noului regulament de catre BNR. 'Imediat cum Banca va emite regulamentul, vor aparea reclame la televizor cu oferte. De la finalul acestui an, cu siguranta le vom vedea', a spus acesta.

De asemenea, Radu Ghetea a adaugat ca odata cu aparitia noului regulament va scadea accesibilitatea cetatenilor la credite. 'Nu putem spune ca va scadea cererea de credit, ci accesibilitatea la credit, pentru ca oamenii vor dori sa ia credite, dar se vor califica mai putini. Putem lega acest subiect de lansarea programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri si de programul Prima Casa. Creditul va deveni mult mai interesant atat pentru banci cat si pentru clienti', a precizat presedintele ARB.

BNR a lansat, recent, spre consultare publica, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit documentului, pentru creditele de consum este prevazuta limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitantii de astfel de credite ar trebui sa dispuna de garantii reale sau personale care sa acopere in proportie de 133% valoarea creditului.

In ceea ce priveste creditele pentru achizitia de locuinte, avansul minimum prevazut in regulamentul BNR este de 30%, in cazul in care clientii opteaza pentru euro, si minimum 40% pentru celelalte monede exceptand moneda nationala, unde avansul este de minimum 15%.

BNR propune bancilor ca in calculul venitului eligibil sa tina cont de aplicarea unor procente de ponderare, in functie de valuta in care clientul doreste sa se imprumute. Astfel, pentru euro, bancile vor trebui sa ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elvetian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferenta francului elvetian.

Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuatiilor de dobanda si 6% pentru fluctuatiile de dobanda, indiferent de moneda creditului.

Regulamentul va fi supus dezbaterii publice pana la 20 septembrie, data de la care bancile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si alinia produsele cu cerintele BNR. 

Sursa: AGERPRES