Guvernul a aprobat memorandumul de renegociere a contractului Metrorex cu Alstom

Data publicarii: 15-09-2011 | Actualitate



Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri memorandumul de renegociere a contractului Metrorex cu Alstom, astfel ca s-au obtinut economii de circa 83,87 milioane lei pentru 2011, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).


”Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de astazi, 14 septembrie, memorandumul inaintat de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, privind rezultatele renegocierii contractului de mentenanta incheiat in 2003 intre Metrorex  si  Alstom Transport. Ca rezultat al renegocierii contractului, economia totala realizata la nivelul anului 2011 pentru cheltuielile cu mentenanta materialului rulant de metrou este de circa 83,87 milioane lei”, se precizeaza in comunicatul MTI.


In urma renegocierii, s-a decis modificarea pretului contractului prin renuntarea la plata serviciilor conform unei componente fixe si a unei componente variabile (pret/vagon) si adoptarea solutiei pret/tren km pentru fiecare tip de parc de material rulant.


De asemenea, s-au eliminat formula de ajustare a pretului contractului prin renuntarea la actualizare si revizuire si adoptarea solutiei de actualizare anuala a pretului contractului cu indicele general al inflatiei publicat de Institutul National de Statistica.


”Ca urmare a acestor schimbari contractuale majore agreate de parti, un rezultat important este reducerea pretului mentenantei cu 30% pentru anul 2011 si cu 34% raportat la toata perioada contractuala ramasa”, se mai spune in comunicat.


Noile conditiile contractuale sunt valabile incepand cu 1 ianuarie 2011.


Totodata, s-a decis eliminarea penalitatilor de intarziere la plata acumulate de Metrorex pentru perioada 2007-2010, in valoare de 20,6 milioane lei, dar si a mecanismului de actualizare-revizuire a pretului contractului pentru perioada iulie-decembrie 2010, in valoare de sapte milioane lei.


”Nu in ultimul rand, partile au agreat includerea in pretul oferit a mentenantei pentru flota auxiliara (locomotive pentru manevra si vagoane pentru transport marfa si interventie), dar si montarea de geamuri rabatabile pe cheltuiala Alstom Transport pentru parcul de tip Bombardier in scopul cresterii confortului calatorilor si a calitatii procesului de transport cu metroul, costurile estimate fiind de 16,9 milioane lei”, potrivit reprezentantilor MTI.


La inceputul lunii iulie, directorul general Metrorex, Gheorghe Udriste a anuntat ca a ajuns la o intelegere cu compania Alstom, pentru reducerea costului de mentenanta a garniturilor de metrou.


Unul dintre motivele pentru care s-a solicitat renegocierea contractului cu Alstom este ca sumele percepute sunt foarte mari, iar Metrorex nu dispune de suficiente surse de finantare pentru plata prestatiilor.


Directorul general al Metrorex explica, in luna aprilie, ca este multumit de serviciile pe care le presteaza Alstom, la un grad de satisfactie mediu, dar nu si de sumele din contract pe care le percepe firma pentru asigurarea mentenantei.


Metrorex a semnat in 2004 un contract pe o perioada de 15 ani pentru asigurarea mentenantei garniturilor.


Metrorex estimeaza pentru 2011 venituri totale de 647,175 milioane lei, din care cele de exploatare reprezinta 646,57 milioane lei, potrivit proiectului de buget al companiei.


Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Metrorex beneficiaza de un imprumut de 165 milioane lei (circa 39 mil. euro) din contul Trezoreriei Statului, pe cinci ani, pentru plata restantelor fata de Alstom, firma care asigura mentenanta metrourilor, pentru evitarea sistarii transportului de calatori. 

NewsIn