BNR spune ca 40 la suta din creditele cu buletinul sunt neperformante

Data publicarii: 16-09-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala a Romaniei spune ca 40% din creditele sub 5.000 de euro sunt neperformante, situatie mult mai proasta decat cea a creditelor cu valori mai mari.


 



 

Bilantul creditului cu buletinul este foarte prost pentru banci. Oamenii care au luat credite facile au uitat sa le si plateasca, cel putin asa spune BNR, ca reactie la declaratiile omului de afaceri Dinu Patriciu, care comenta situatia precara a sistemului bancar din Romania. Situatia este considerabil mai buna in zona creditelor garantate cu ipoteci, unde perspectiva pierderii locuintelor i-a stimulat pe debitori sa plateasca.

 

"In totalul creditelor mari (de peste 5000 de euro) restantele insumeaza abia 4% din totalul creditelor. Cele mai multe restante sunt la creditele mici (sub 5000 de euro) unde restantele au o pondere de 40 la suta din total”, se arata in comunicatul BNR.

 

Potrivit Bancii centrale, la 31 iulie 2011, creditele pentru locuinte insumau 30,47 miliarde lei, dintr-un total de credite de 217,89 miliarde lei. Raportul BNR pentru luna iulie arata ca restantele populatiei la banci reprezentau un total de 6,9 miliarde lei. 

Integral in Money.ro.