ING: Romania risca sa cheltuiasca doar 20% din fondurile UE in primii doi ani

Data publicarii: 27-09-2006
ING RomaniaRomania trebuie sa urmeze "modelul spaniol" de absorbire a fondurilor europene si sa observe unde au gresit tarile est europene, care nu au putut cheltui decat o cincime din bani, deoarece risca sa vireze bugetului UE mai mult decat primeste de la acesta, a avertizat un raport al ING Bank Romania. Noile tari membre ale Uniunii Europene (UE) nu au dat exemple pozitive si au putut absorbi, in primii doi ani dupa aderare, numai 20% din fondurile Uniunii, ceea ce inseamna ca ar putea deveni "contributori neti" ai UE, iar acest exemplu ar putea fi urmat de Romania, a informat un raport al ING Bank Romania.

"Experienta recenta a unor statelor ce au aderat recent nu suna foarte promitatoare. In primii doi ani nu au putut folosi decat 20% din fondurile alocate de UE", a aratat raportul ING Bank Romania, redactat de economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, si economistul bancii, Ciprian Dascalu. Analistii au remarcat posibilitatea de a deveni, prin incapacitatea tarii de a absorbi fondurile, "contributori" ai Uniunii, cu toate ca au existat si precedente precum Spania, care a reusit sa foloseasca toti banii alocati de UE pentru ea. "Astfel, beneficiind de antecedente, Romania ar putea vedea ce au facut gresit noile state membre ale UE si ce a facut atat de bine Spania", subliniaza analistii bancii.

"Daca Romania isi va face treaba bine, ea va primi 30 miliarde euro pana in 2013, cu contributii catre UE de numai 8 miliarde euro", a aratat raportul bancii.

Economistii de la ING considera considera ca economia va avea beneficii pe termen lung, unul din acestea fiind reducerea inflatiei. "Uitandu-ne la experienta tarilor noi membre si a altor tari membre ale UE, se poate observa ca inflatia din zona UE e mai mica, ceea ce duce la costuri mai mici pentru imprumuturi. Aderand la UE, Romania asigura ca inflatia si ratele dobanzii vor scadea", au aratat analistii.

Trendul de apreciere al leului ar trebui sa fie ajutat de faptul ca investitorii straini din Romania isi vor primi banii inapoi, cu "dobanda", considera analistii ING Bank.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: