Andreea Paul Vass: Guvernul lucreaza la diminuarea perioadei de infiintare a unei firme la trei zile

Data publicarii: 29-09-2011 | Afaceri

Consilierul de stat al premierului, Andreea Paul Vass, a declarat ca Guvernul lucreaza la diminuarea perioadei de infiintare a unei firme, de la 10 zile in prezent, la maximum trei zile, prin digitalizarea completa a procesului.

"In anul 2008, in Romania, un antreprenor avea nevoie de 14 zile pentru a deschide o afacere. In momentul de fata, un antreprenor isi poate deschide o afacere in 10 zile, in conditiile in care la nivel european media este de aproximativ 15 zile", sustine Vass.

Consilierul prim-ministrului a adaugat ca depunerea si validarea documentelor sunt strans legate de implementarea semnaturii electronice si crearea unei baze de date comune ONRC si ANAF.

"Pe site-ul ONRC exista deja formulare tipizate pentru toate documentele necesare infiintarii unei firme. Aceste documente pot fi completate online de catre antreprenori, fara costuri financiare si cu minimale costuri de timp", a precizat Andreea Paul Vass.

Potrivit acesteia, antreprenorii au posibilitatea de a calcula in prealabil suma totala pe care trebuie sa o achite pentru inregistrarea firmei. Plata online a sumei va fi posibila incepand cu anul 2012 prin "Sistemul electronic de procesare a platilor online la ONRC”, a mentionat Vass.

"Prin implementarea acestei masuri, Romania intra in categoria bunelor practici europene: in Belgia si Ungaria, infiintarea unei firme se realizeaza in patru zile, iar in Danemarca, Italia, Portugalia si Slovenia in sase zile. In plus, se economiseste astfel o uriasa cantitate de energie si de bani. Mai exact, este vorba despre o saptamana din viata unui antreprenor", a declarat consilierul premierului Emil Boc. 

NewsIn