UniCredit: Noul regulament al BNR poate afecta consumul, este una din provocarile sistemului bancar

Data publicarii: 29-09-2011 | Finante-Banci

Presedintele UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, a declarat miercuri ca noul regulament al BNR privind restrictionarea creditului in valuta va afecta consumul, acesta fiind una dintre provocarile sistemului bancar din Romania.

"Noul regulament al BNR poate afecta cu siguranta consumul. Este una dintre provocarile sistemului bancar si vom vedea in ce masura ne putem replia. Sigur ca, in conditiile in care dobanzile la lei tot vor trebui sa scada si se va reduce diferentialul de dobanda, romanii se vor obisnui sa ia credite in lei", a mentionat Pascariu.

Presedintele UniCredit Tiriac Bank considera ca, pana la sfarsitul acestui an, este nevoie de o reducere a dobanzii de politica monetara. "Ar fi un semnal in sistem si sunt convins ca se vor reduce si dobanzile la creditele bancilor comerciale", a mai spus Pascariu.

Seful UniCredit Tiriac Bank este de parere ca, in absenta unei reluari a consumului, "este greu de crezut ca vom putea asista la o crestere economica reala". "Daca oamenii nu consuma, nu cumpara, nu fac investitii, firmele nu au ce sa produca", sustine Pascariu.

Potrivit acestuia, cresterea economica nu poate sta doar la baza exportului. "Sigur ca, asa cum se vede ea acum in Europa, criza poate sa complice lucrurile. Eu sunt in continuare optimist ca reluarea consumului poate avea loc chiar din acest an, dar nu la nivelul din anii trecuti. Sunt oarecare semnale. In luna iulie a crescut consumul cu amanuntul, intr-o masura foarte mica. Iulie si august au fost luni de vacanta, probabil ca trimestrul al patrulea ar trebui sa fie mai consistent din acest punct de vedere", a mai spus Pascariu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. 

NewsIn