De ce au crescut ratele la creditele in euro si franci cu sute de lei?

Data publicarii: 29-09-2011 | Finante-Banci

Pe principiul "v-am spus eu", reprezentantii BNR reamintesc cu fiecare ocazie faptul ca banca centrala a avertizat atat bancile, cat si clientii cu privire la riscul valutar asociat creditelor contractate in alta moneda decat cea in care isi incaseaza veniturile. Iar astazi reprezentantii BNR pot asista cu satisfactie la implinirea profetiilor proprii, autoabsolvindu-se insa de orice urma de culpa.

Banca centrala a avertizat. Desigur, banca centrala putea face mai mult decat atat, putea sa impuna atunci, in perioada de boom al creditelor, masurile de restrictionare pe care le-a anuntat recent. Si aceasta in momentul in care bancile comerciale au o situatie financiara dificila si ar avea nevoie ca de aer sa poata relua creditarea si catre sectorul de persoane fizice, nu numai catre companii, scrie eFin.ro

Atunci, BNR a permis, in schimb, bancilor sa desfasoare o activitate de creditare mai mult decat laxa. In 2007, BNR admitea un grad de indatorare ce ajungea pana la 70%. Milioane de romani, care astazi nu ar trece de faza preliminara a procesului de analiza a bonitatii, au luat in perioada 2007-2008 bani de la banci pentru a cumpara case si masini, electrocasnice si mobila. Pentru ca se putea si pentru ca toata lumea o facea. Romanii au cumparat in special locuinte, in conditiile prabusirii preturilor pe piata imobiliara, indatorandu-se pe perioade de pana la 30 de ani. Iar riscul valutar este mai ridicat in cazul imprumuturilor pe termen lung. Este adevarat ca accesarea de credite imobiliare in valuta pe termen lung nu este o idee rea, in conditiile in care Romania va trece probabil (intr-un viitor astazi incert) la moneda unica. Totusi, pe termen scurt - cel care conteaza pentru omul obisnuit - riscul valutar a lovit puternic.

Integral in eFin.ro