Popa (BNR): Este foarte posibil ca inflatia sa intre in intervalul tintit in acest an

Data publicarii: 30-09-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat joi ca este foarte posibil ca inflatia sa intre in intervalul tintit in acest an, avand la baza informatiile disponibile in prezent.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, a anuntat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%.

Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara.

"Este foarte posibil ca inflatia sa intre in intervalul tintit. Noi o vedem reintrand inca dinainte de sfarsitul anului in intervalul de variatie din jurul tintei si mergand in apropiere de tinta si ramanand acolo. Aceasta estimare are la baza informatiile de care dispunem in prezent si de aceea conditionez prognoza de evolutia evenimentelor, in special de cele externe", a spus Cristian Popa.

El a declarat ca dezinflatia vine in primul rand din incheierea, conform estimarilor BNR, a ciclului de manifestare a efectelor TVA de runda intai in economie.

"Politica aceea de mentinere a dobanzii la 6,25% s-a dovedit a fi cea corecta si cea eficace, pentru ca a servit ancorarii anticipatiilor inflationiste. Trebuie sa adaug preturile alimentelor, care fata de citirea lor ca element de risc pentru inflatie, iar citirea acesata era in toate tarile emergente in prima parte a anului, s-au dovedit a fi mai putin periculoase, iar in cazul nostru productia agricola a facut posibila ca evolutia nefericita din prima parte a anului sa reintre in normal si preturile agregate sa revina pe o traiectorie dezinflationista", a precizat Popa.

El a spus ca preturile alimentelor vor avea din punct de vedere al efectului de baza o presiune in sus pe nivelul inflatiei, in momentul in care ajungem la iunie 2012.

"Trebuie sa fim pregatiti si trebuie ca nivelul dobanzilor sa fie adecvat si momentului in care inflatia nu numai scade, dar si incepe sa creasca. Nu vrem sa avem inversari masive de conduita", a precizat Popa.

Viceguvernatorul BNR a declarat ca inflatia care scade se traduce prin dobanzi reale mai inalte si printr-un impact mai putin dezinflationist, in termeni comparativi, al cursului de schimb.

"Noi sustinem ca trebuie sa ne uitam la mai multe masuri ale inflatiei pentru ca nu este un singur indicator. Inflatia anuala, respectiv cea lunara sunt intr-o scadere accentuata, cea medie anuala nu este intr-o scadere la fel de accentuata. Aceasta este un indicator important, este indicatorul pe baza caruia se masoara convergenta nominala prin acest aspect, al inflatiei. Ne uitam mai departe, nu numai la posibilitatea aproprierii de tinta anuala, dar ne uitam si la faptul ca in 2012 balanta riscurilor marcheaza riscuri care vin de la preturi administrate, de la cele volatile si riscul extern care se manifesta intr-o aversiune pronuntata fata de riscul investitorilor si care poate marca volatilitatea cursului", a precizat Popa.

Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. 

NewsIn