Boagiu: Contractul cu Bechtel nu poate fi desecretizat, este nevoie de acordul companiei americane

Data publicarii: 03-10-2011 | Diverse

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca statul este de acord cu desecretizarea contractului incheiat cu Bechtel privind constructia autostrazii Transilvania, insa este nevoie si de acordul companiei americane.

"Contractul este secret pentru ca avem o clauza de confidentialitate in baza careia ambele parti trebuie sa fie de acord cu desecretizarea. Noi suntem, nu avem inca acordul companiei Bechtel'', a declarat Anca Boagiu, la Pro TV.

Aceasta a precizat ca in baza unei clauze din contract, compania Bechtel primea un milion de euro pe luna indiferent de volumul de munca prestat.

Intrebata de ce a durat atat de mult pentru ca Romania sa schimbe contractul cu Behtel, Boagiu considera ca "estential este ca acesta a fost schimbat". "Putem spune ca licitam imediat, nu mai avem un blocaj de doi ani de zile...", a mai spus Boagiu.

Ministrul Transporturilor a mai spus ca finalizarea proiectului de constructie a autostrazii pe traseul Brasov-Bors va fi dificila. "Finantarea e greu sa mai vina de la bugetul de stat, ea va trebui sa vina din zona privata", a precizat Boagiu.

Executivul a aprobat la sfarsitul lunii septembrie forma renegociata a contractului statului roman cu firma Bechtel, Ministerul Transporturilor pregatind deja licitatiile pentru tronsoane la care compania americana a renuntat in urma renegocierii.

Boagiu a precizat la acea data ca noua forma a contractului cu Bechtel aduce statului roman o economie de 6 miliarde de euro. Totodata, a precizat faptul ca au  fost schimbate termenele de plata a facturilor de la 25 de zile la 65 de zile, iar garantia lucrarilor a fost extinsa de la 24 la 30 de luni. In plus, cuantumul total al claimurilor depuse de Bechtel a fost coborat de la 380.000.000de euro la 115.000.000 euro, platibili in trei transe, pana in luna mai 2012. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: