Firmele au scapat pe moment de presiunea semnaturii digitale

Data publicarii: 03-10-2011 | Afaceri

Firmele care inca nu si-au achizitionat un certificat digital mai au trei luni de respiro. Insa de anul viitor Fiscul nu va mai fi la fel de ingaduitor.

Firmele romanesti intarzie sa se adapteze la era digitala. Chiar si acum, la doua luni de cand depunerea exclusiv online a declaratiei unice 112 a devenit obligatorie, conform hotararii de guvern care o reglementeaza, o buna parte din angajatorii autohtoni se mai duc cu formularele la ghiseele administratiilor financiare. 

Este vorba de circa 15%-20% din totalul contribuabililor, conform unor estimari din piata. Fie ca stau prost cu banii, fie ca au o mentalitate invechita, doar 314.500 dintre toti angajatorii din Romania au depus declaratia unica pe internet la data de 25 august, cand a fost termenul-limita pentru declaratiile pe luna iulie, potrivit datelor transmise revistei Capital de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Desi se stia inca de la inceputul anului ca derogarea care le permite firmelor sa depuna Formularul 112 pe format de hartie se incheie la sfarsitul lunii iunie, multi contribuabili au continuat sa se prezinte cu foile la ghisee. Iar functionarii Fiscului nu au avut decat sa se adapteze situatiei, mai ales ca a fost emisa o circulara din partea ministrului finantelor, Gheorghe Ialomitianu, conform careia, pana la sfarsitul acestui an, se pot primi in continuare declaratiile angajatorilor si pe format de hartie. 

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: