Orban vorbeste de cateva miliarde de euro in plus pentru Romania in noul buget UE1-10-04 23:00:58

Data publicarii: 05-10-2011 | Finante-Banci

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat marti in cadrul Comisiei de agricultura a Senatului ca propunerea Comisiei Europene pentru noul buget UE prevede cresteri pentru Romania de cateva miliarde de euro, dar exista o reticenta fata de Romania si Bulgaria.

Orban le-a prezentat senatorilor din Comisia de agricultura stadiul negocierilor in cazul fondurilor alocate agricultorilor. El a mentionat ca una dintre vestile proastre vizeaza plafonarea platilor directe din agricultura pentru ferme. "Ne asteptam la o crestere, relativ limitata, dar la o crestere a acestor plati pentru fermierii romani (alocate in noul buget UE, n.r.). Pe de alta parte vreau sa va spun ca exista o presiune puternica dinspre diferiti factori implicati in acest proces ca sa cerem egalizarea platilor directe intre vechile state membre si noile state membre. O spun foarte deschis, fara niciun fel de ezitare: nu este pozibil in momentul de fata. Estimarile sunt undeva ca aceasta egalizare s-ar putea produce la orizontul 2025 - 2030. Mai devreme este imposibil (...) Vorbim de o crestere, dar nu de o egalizare intre fermierii din noile state membre si vechile state membre", a spus Orban.

El a mentionat ca in ceea ce priveste noul buget al Uniunii, 2014 - 2020 "vorbim de cateva miliarde de euro in plus, pentru Romania, dar nu vreau sa dau cifra pentru ca inca nu a fost aprobata" de catre membrii CE. Ministrul a mai precizat ca probabil ca procesul de negociere pe bugetul UE va dura cel mai devreme pana la sfarsitul anului viitor.

Cat despre plafonarea platilor directe, Orban a precizat ca inclusiv comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, sustine aceasta varianta, chiar daca nu este favorabila in acest moment fermierilor romani.  

In urma interventiei unor senatori, care au sugerat o tactica de negociere mai agresiva, Orban a afirmat ca exista o limita in acest demers. "Vom incerca sa negociem cat de agresiv o vom putea face, dar trebuie sa intelegem conditionalitatile pe care le avem si limitarile pe care le avem. (...) Prea mult fata de ceea ce va propune Comisia Europeana in plus nu vom putea obtine, pentru ca deja exista perceptia larg raspandita ca principalii beneficiari ai propunerii CE in general - nu ma refer la politica agricola comuna - sunt Romania si Bulgaria. Ca vor fi in pozitia financiara cea mai avantajoasa comparativa cu perioada 2007 - 2013. Deja este aceasta puternica perceptie, ea este asociata cu celalalt element care tine de rata de absortie foarte scazuta in ceea ce priveste politica de coeziune, relativ scazuta in ceea ce priveste politica agricola comuna, iar pur si simplu vor fi argumente care vor fi utilizate impotriva noastra. Sunt destule state membre care considera ca platesc prea mult la bugetul Uniunii Europene si vor sa-si reduca contributia. Si daca isi reduc contributia de unde se taie? Pai nu se va taia de la chestiunile legate de competitivitate, inovare, cercetare, dezvoltare, ci de la politicile clasice traditionale ale UE", a explicat Orban. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: