Isarescu: Oricate lectii am invata, experienta crizelor financiare arata ca memoria sociala este destul de scurta

Data publicarii: 05-10-2011 | Finante-Banci

Oricate lectii am invatat si vom invata, experienta crizelor financiare arata ca memoria sociala este destul de scurta, a declarat Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

'Posibilitatea ca unele greseli sa se repete nu trebuie deloc exclusa. Cand spun 'destul de scurta' nu ma refer la memorie de cateva generatii, de exemplu la memoria crizei din 29-33, ma refer la ceva extrem de prezent. Ma gandesc, asa pentru a cugeta, ca in urma cu 10 ani inainte de a se declansa in 2008 actuala criza, pe Wall-Street s-a prabusit un Cash Found din acesta sau Long term capital asset, exact pe aceleasi probleme care au declansat criza din 2008. Deci operatiuni derivative duse dincolo de orice extrema si, cred eu, putin intelese chiar de cei care le faceau. Normal, ca erau destul de complicate', a explicat Isarescu. 

El a mai spus ca a vazut aproape empiric, in ultimii trei ani, ca gradul de afectare a economiilor lumii din partea actualei crize globale depinde foarte mult de vulnerabilitatile fiecarei economii. 

'Categoric ca mai sunt si nedreptati in lume, mai pica cate o tara, cate un stat intre scaune, ca sa vorbesc metaforic, dar vulnerabilitatile interne pe care le-au dezvoltat in perioadele bune uneori fara sa isi dea seama statele, acestea sunt cele care fac diferenta intre tari care probabil vor iesi intarite din criza si tari care vor iesi mult slabite. Modul in care fiecare stat raspunde la aceste provocari, depinde bineinteles de resursele disponibile, de institutii, principii fundamentale, de instrumentele folosite, dar parca mai mult decat in trecut, maniera in care tara a fost precauta sau nu', a mai spus guvernatorul BNR.â Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: