Fitch va urmari atent lupta impotriva coruptiei, dupa aderare

Data publicarii: 27-09-2006
Agentia internationala de rating Fitch va supraveghea mult mai strict evolutia Romaniei dupa ce se va finaliza aderarea la UE, cu un accent deosebit asupra luptei impotriva coruptiei, a declarat analistul Andrew Colquhoun, intr-un raport publicat de agentia internationala Fitch. "Monitorizarea atenta a celor doua tari, (nr. Romania si Bulgaria) ce va incepe imediat dupa aderare - mai stricta decat asupra altor aspiranti - arata ca inca mai au de lucru, mai ales in lupta impotriva coruptiei", a declarat seful departamentului Fitch ce supravegheaza si Romania, Andrew Colquhoun.

"Recomandarea Comisiei Europene (CE) subliniaza progresele facute de cele doua tari prin reforme si imbunatatire a institutiilor, un proces care a fost pozitiv pentru ratinguri", a continuat Colquhoun.

Romania si Bulgaria vor fi cele mai sarace tari ale Uniunii Europene cu 27 de membrii, din perspectiva produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor, noteaza agentia de rating. CE estimeaza ca Romania ar putea primi in perioada 2007-2009 circa 11 miliarde euro (sau 12% din PIB-ul estimat pentru Romania), a mai notat analistul de la Fitch.

Finalizarea proces de aderare la UE va aduce mai multa stabilitate politica si dezvoltare a economiei, insa nu este destul pentru a putea mari ratingul Romaniei, a adaugat Colquhoun.

Potrivit estimarilor Fitch, Romania va avea un deficit de cont curent de circa 10%, in 2006. Numarul imprumuturilor bancare acordate sectorului privat este in crestere, dar investitiile straine au finantat peste doua treimi din deficitul Romaniei si Bulgariei in 2005. "Adevarata provocare pentru ambele tari este sa puna bazele institutionale pentru a putea absorbi eficient intrarile de capital strain, care vor putea sa mareasca rata cresterii si sa imbunatateasca competitivitatea pe plan extern", se mai spune in raportul Fitch.

Agentia internationala Fitch a ridicat simultan ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la A minus, de la BBB+,  pe baza performantelor ridicate ale economie, in data de 31 august 2006.

Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la BBB minus la BBB, cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat la BBB plus de la BBB, amebele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilita la F3.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: