Garda de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului ar trebui unificate, considera USL

Data publicarii: 07-10-2011 | Mediu

Programul USL pe mediu propune o serie de masuri pentru intarirea capacitatii institutionale, precum unificarea Garzii de Mediu cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, dar si preluarea de catre politia locala a unor atributii ale Garzii.

Prima masura institutionala propusa de USL, inclusa in programul pe mediu lansat joi este unificarea Garzii de Mediu cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. La acest capitol se au in vedere atat descentralizarea unor atributii de reglementare si control de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda de Mediu la autoritatile locale, cat si revizuirea politicilor de resurse umane. In plus, USL propune clarificarea legislatiei si simplificarea normelor si procedurilor de aplicare si coordonarea cu celelalte autoritati cu rol de autorizare.

In al doilea rand, USL se angajeaza sa reduca timpul de obtinere a autorizatiilor in investitiile verzi, prin unificarea si interconectarea sistemului de gestiune informatica, introducerea publicarii on-line a planurilor care sa fie accesibile tuturor partilor interesate, imbunatatirea SMI (Sistem de Management Informational); reorganizarea comitetelor inter-ministeriale.

Programul pe mediu recomanda si deschiderea unei linii verzi de dialog institutional care sa permita contactul permanent cu societatea civila in vederea stabilirii unui parteneriat real cu organizatiile neguvernamentale, patronatele si sindicatele. Nu in ultimul rand, USL propune preluarea de catre politia locala a unor atributii ale Garzii de Mediu.

De asemenea, USL propune o strategie unitara pentru taxarea in domeniul mediului, conform principiilor - poluatorul plateste, preventiei si precautiei. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: