Guvernul retrage 42 mil. euro de la EximBank, anuland dreptul bancii de a varsa profitul in capital

Data publicarii: 07-10-2011 | Finante-Banci

Guvernul va varsa la buget 182,3 mil. lei (42,1 mil. euro) din profitul nerepartizat pe ultimii trei ani al EximBank pentru finantarea programelor nationale de infrastructura, anuland prevederea legala care conferea bancii dreptul de a folosi profitul, pana in 2013, pentru propriul capital. Executivul a abrogat si prevederea care stabilea pana in prezent ca bancile de stat sunt exceptate de la obligatia repartizarii profitului la bugetul de stat, scrie ZF.ro

Printr-o ordonanta de urgenta aprobata saptamana trecuta, Guvernul a decis ca actiunile detinute de stat la EximBank sa fie trecute din administrarea AVAS in portofoliul Ministerului Finantelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani sa fie varsat ca dividende la bugetul de stat, in termen de cinci zile de la data repartizarii lor.

Actul normativ releva ca suma care va fi preluata astfel de Guvern la bugetul de stat depaseste 182 mil. lei, reprezentand profitul nerepartizat pe 2008 (52,98 mil. lei), 2009 (80 mil. lei) si 2010 (49,2 mil. lei). EximBank a avut in primul semestru un profit brut de aproximativ 45 mil. lei (peste 10 mil. euro), cu 80% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa: Ziarul Financiar

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: