Presedintia propune ca cele 4 miliarde de euro de la CNAS sa mearga la 10 case de asigurari private care sa sparga monopolul de stat

Data publicarii: 10-10-2011 | Finante-Banci

Fiecare roman va alege din 10 case private de asigurari de sanatate care vor concura intre ele si care vor inlocui Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), institutia unde acum se strang circa 4 mld. euro pe an, conform unui proiect de reforma a sistemului de sanatate sustinut de consilierii presedintelui Traian Basescu.

Astfel, cele 10,7% procente din salariul brut care merg acum la CNAS vor merge catre societati de asigurare, care vor cauta clienti si vor incheia contracte cu furnizorii de servicii medicale. Pana la aceasta ora nu exista un proiect de lege, ci numai niste principii ale reformei care sunt supuse acum dezbaterii publice.

"Institutia prezidentiala este in acest moment catalizatorul uui proces al carui obiectiv este sa modifice structural sistemul de sanatate din Romania", a spus ieri Calin Alexandru, director al Directiei de Asistenta Medicala si Politici Publice de Sanatate din Ministerul Sanatatii la conferinta "Membrii UNSAR - parteneri de baza in reforma sistemului sanitar", care s-a desfasurat ieri in Bucuresti. UNSAR este Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

Cristian Vladescu, fost director al Ca-sei Nationale de Asigurari de Sanatate intre martie 2005 si februarie 2007 si actual sef al unei Comisii Prezidentiale de Reforma a Sistemului de Sanatate, spune ca trebuie spart monopolul statului in administrarea banilor pentru ca sunt cheltuiti ineficient de catre Casa Na-tionala. El nu a explicat de ce nu a eficientizat cheltuirea banilor cat a fost in functie.

Integral in Ziarul Financiar