Traian Basescu: Romania nu a cerut niciodata garantii antiracheta, are obligatia sa si le asigure ea insasi

Data publicarii: 10-10-2011 | Politica

Romania instaleaza un sistem defensiv de aparare antiracheta si, desi este o tara medie, nu a cerut niciodata garantii antiracheta, avand obligatia sa si le asigure ea insasi, prin parteneriate cu aliatii, a declarat presedintele Traian Basescu luni, la sesiunea plenara a Adunarii Parlamentare a NATO.

"Elementele sistemul american care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei vor reprezenta o contributie valoroasa la dezvoltarea capacitatii NATO de a-si proteja populatiile si teritoriile statelor membre in fata riscului de atacuri cu rachete. Fac o precizare pentru a fi clar pentru toata lumea: rachetele ce se vor amplasa pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. Speculatiile si dorinta unora de a amplifica si pune sub semnul intrebarii buna-credinta a Romaniei nu fac decat sa arate lipsa de vointa de cooperare. Romania instaleaza un sistem defensiv. De altfel, Romania, desi e o tara medie, nu a cerut niciodata sau nu a primit garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi prin parteneriate cu aliatii", a spus Basescu. 

Seful statului a precizat ca Romania a sustinut cu consecventa dezvoltarea capacitatii de aparare antiracheta intr-o formula care sa asigure protectie integrala a teritoriului si populatiei statelor membre. 

"Ca stat aflat la limita frontierei estice a Aliantei, Romania este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor. Proliferarea tehnologiei de rachete creste pentru toti riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este in egala masura expusa la astfel de riscuri", a afirmat Traian Basescu. 

El a evidentiat semnarea recenta la Washington a Acordului cu SUA privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta, apreciind ca acest lucru reprezinta un moment important atat pentru relatia bilaterala romano-americana, cat si din perspectiva dezvoltarii capacitatii de aparare antiracheta a NATO. 

"Relevanta NATO in sistemul de securitate internationala este data tocmai de capacitatea sa de descurajare, iar capacitatea de a ne apara de atacurile cu rachetele este o componenta esentiala a acestei posturi, pe care cu totii ne-o dorim cat mai robusta", a precizat Basescu.

Sursa:  AGERPRES