Declaratie Raiffeisen Bank International ca urmare a anuntului facut astazi de Erste Group

Data publicarii: 11-10-2011 | Finante-Banci

• Expunere redusa fata de tarile periferice ale zonei euro

• Fond comercial (goodwill) foarte scazut, de doar 3,5 milioane euro, pentru Ungaria

• Se estimeaza ca anul 2011 va fi profitabil

Din cauza intrebarilor primite din piata ca urmare a anuntului facut astazi de catre Grupul Erste, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ar dori sa faca urmatoarele precizari:

Expunerea suverana a RBI in tarile periferice ale zonei euro a fost intotdeauna la niveluri scazute. La sfarsitul lui iunie 2011, RBI nu avea nicio expunere suverana in Grecia si Irlanda, avea o expunere suverana de mai putin de 10 milioane de euro in Spania si Portugalia la un loc si o expunere suverana de doar 474 milioane euro in Italia

 Portofoliul de CDS-uri (credit default swaps - un instrument derivat pentru transferul riscului de credit) al RBI-ului a fost intotdeauna evaluat la valoarea de piata, de aceea RBI nu trebuie sa isi modifice evaluarile

 Subsidiara RBI din Ungaria a fost creata de la zero si a crescut organic timp de mai bine de 20 de ani. Bilantul contabil al RBI arata un fond comercial (goodwill) mic, de doar 3,5 milioane euro pentru subsidiara ei din Ungaria, care va fi amortizat anul acesta

*Goodwill - fondul comercial, inseamna diferenta valorica dintre pretul de piata al firmei si suma tuturor activelor existente ale firmei.

Subsidiara din Romania a fost achizitionata cu costuri foarte scazute in 2001. Nu exista fond comercial pentru aceasta subsidiara si de aceea RBI nu are nevoie sa amortizeze fondul comercial pentru operatiunile sale din Romania.

 RBI a anuntat deja de ceva timp ca anticipeaza nevoia de a proviziona in jur de 100 de milioane de euro din cauza noii legislatii votate de parlamentul ungar (pornind de la premisa ca in jur de 30% din volumul creditelor in moneda straina vor fi rambursate in baza acestei legislatii). De asemenea, RBI se asteapta la o nevoie suplimentara de provizionare din cauza conditiilor dificile de piata din  Ungaria. Mai multe detalii vor fi facute publice cel tarziu pe 24 noiembrie 2011 - data de anuntare a rezultatelor RBI la sfarsitul trimestrului 3.

Deteriorarea climatului macroeconomic va conduce la o concurenta tot mai acerba pe piata. La sfarsitul semestrului 1, RBI a anuntat un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de 615 milioane euro ; banca se asteapta ca la finalul anului 2011 sa realizeze profit.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: