Adevaratul test de stres: De cat capital ar avea nevoie bancile pentru ca Europa sa iasa din criza

Data publicarii: 12-10-2011 | Finante-Banci

Jumatate din bancile europene ar pica un "adevarat” test de stres in care datoriile suverane din portofoliu ar fi reevaluate la valoarea curenta de piata, iar rata capitalului de baza de rang intai (core Tier 1) ar fi majorata la 7% fata de 5% in prezent, ceea ce ar implica ca bancile ar avea nevoie de majorari de capital de circa 100 miliarde de euro, se arata intr-o analiza a Breakingviews, sectiunea de comentarii financiare a Reuters.

"Autoritatile de reglementare cauta modalitati pentru a injecta mai mult capital in institutiile de credit cu probleme din Europa. O solutie posibila ar fi sa utilizeze aceleasi date ca in testele de stres din iulie, dar sa impuna taieri ale valorii la care sunt inregistrate datoriile suverane. Asta nu ar fi suficient insa. Autoritatile trebuie de asemenea sa ridice rata minima a capitalului pe care bancile trebuie sa il aiba”, a scris Peter Thal Larsen de la Reuters Breakingviews. 

"Ideal ar fi ca bancile centrale sa faca noi teste. Dar asta ar dura luni si Europa nu-si permite luxul timpului. O alternative ar fi ca testele sa fie refacute cu aceleasi date, dar bancile sa fie fortate sa-si marcheze bondurile suverane la preturile de piata actuale”, a comentat Larsen.

Modelul de test de stress realizat de Breakinkvies presupune o taiere cu 72% a valorii la care bancile au inregistrate in contabilitate datoriile grecesti , cu 26% obligatiunile suverane portugheze, cu 8% cele irlandeze si cu 4% cele italiene.

Integral in Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: