Tu stii ce face pensia ta? Ce au facut fondurile de pensii private cu banii clientilor in primele noua luni

Data publicarii: 12-10-2011 | Finante-Banci

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au depasit la sfarsitul lunii septembrie pragul de 5,4 milioane de participanti, in contul carora administrau active de 5,8 miliarde de lei (peste 1,3 mld. euro). 

Volumul activelor administrate a urcat cu aproape 50% in ultimul an, cu un ritm mai accentuat incepand din luna martie, cand contributia a urcat de la 2,5% la 3% din salariul brut al fiecarui participant. Astfel peste 1,1 miliarde de lei au intrat in conturile participan-tilor la fondurile de pensii in ultimele sapte luni, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cresterea activelor a fost mai accentuata in prima-vara, dar in ultimele luni s-a mai temperat deoarece castigurile din investitii au scazut semnificativ ca urmare a volatilitatii ridicate de pe pietele financiare. Astfel, rata de rentabilitate (indicatorul principal care arata performanta fondurilor de pensii) a ajuns la 9,5% la sfarsitul lunii septembrie, inregistrand o scadere de trei puncte procentuale numai in ultimele doua luni, scrie Ziarul Financiar

Tensiunile externe au fost provocate de criza datoriilor suverane din Europa si Statele Unite, care au dus la caderea burselor. Fondurile de pensii au investit circa 12% din active in actiuni.

"Fondurile de pensii private sunt supuse riscului de contagiune si prin alte canale decat finantarile suverane, respectiv prin intermediul sectorului bancar, prin volatilitatea activelor si pietelor de capital, prin evolutii bruste ale ratelor de schimb si ratelor de dobanda", scrie intr-o analiza recenta a CSSPP.

Cel mai mare fond de pensii private obligatorii este administrat de olandezii de la ING si avea active de 2,2 miliarde de lei (505 mil. euro) la sfarsitul lunii septembrie. Fondul de pensii administrat de Allianz-Tiriac avea active de 1,4 miliarde de lei, fiind urmat la mare distanta de Generali, cu active de 466 milioane de lei.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: