Romania si Bulgaria vor adera la Schengen in cateva luni, sustine Jerzy Buzek

Data publicarii: 12-10-2011 | Turism

Romania si Bulgaria vor adera la Schengen in cateva luni, a afirmat presedintele Parlamentului European (PE) Jerzy Buzek, transmite miercuri postul national de radio de la Sofia. Prezent marti seara la sediul PE din Bruxelles, la inaugurarea unei expozitii in cadrul careia este prezentat tezaurul tracilor, Buzek s-a declarat 'suta la suta optimist' in ceea ce priveste aderarea celor doua tari la spatiul european fara frontiere.

Oficialul a recomandat autoritatilor bulgare sa aiba un dialog mai activ cu Olanda si Finlanda, care, din cauza unor dubii legate de coruptie, refuza sa-si dea acordul pentru aderarea celor doua tari. 'Toate criteriile tehnice sunt satisfacute si cu totii stim acest lucru, dar este important ca guvernul bulgar sa fie mai activ in explicarea situatiei unor tari. Este normal ca acestea sa aiba indoielile lor. Asa este in Uniunea Europeana, cand lucrurile se explica pas cu pas, la sfarsit totul se rezolva', a mai spus Buzek. 

Premierul bulgar Boiko Borisov, prezent de asemenea la inaugurarea expozitiei, a spus ca incepand din aprilie Bulgaria protejeaza frontierele europene conform standardelor Schengen. El a subliniat ca securitatea frontierelor este asigurata de cele mai moderne elicoptere, nave si camere de luat vederi. 

Parlamentul European dezbate miercuri dupa-amiaza o rezolutie non-legislativa privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, in care se cere statelor membre UE sa-si respecte angajamentele juridice privind criteriile de aderare la Schengen si sa nu cedeze in fata tendintelor populiste. Rezolutia PE, care va fi supusa joi votului in plen, reafirma ca ambele tari au implementat deplin acquis-ul Schengen, singura conditie necesara pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie, asa cum prevede Tratatul de aderare la UE. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: