Unde este cel mai bine de trait in Romania. Topul celor mai atractive judete din tara

Data publicarii: 12-10-2011 | Economie

Cum ne dam seama unde e cel mai bine de trait din Romania? Care sunt cele mai atractive judete pentru romani? Intrebari care pot avea mai multe raspunsuri, ce tin de aspecte profesionale, sociale, economice, etc.

Indiferent de aspectele care intervin in decizia de a ne stabili intr-o regiune sau alta, exista, cu siguranta, locuri in care multi dintre noi am vrea sa traim.

Iar acest fapt este dovedit de dezvoltarea acestor locuri. Astfel, cu cat s-a extins mai mult suprafata intravilana dintr-un judet, cu atat este mai atractiv acel judet.

Suprafata intravilana

Econtext va arata cu cat s-a extins suprafata intravilana a municipiilor si oraselor din Romania in ultimii ani. Suprafata intravilana reprezinta teritoriul inclus in perimetrul construibil al municipiilor si oraselor, inclusiv localitatile componente ale municipiului si orasului, conform planului de sistematizare aprobat pentru localitatea respectiva. Nu este inclusa suprafata satelor ce apartin municipiului (orasului).

De exemplu, judetul Neamt contine cinci orase: Piatra Neamt, Roman, Targu Neamt, Bicaz si Roznov. Municipiile judetului Neamt sunt Piatra Neamt si Roman. Se ia in calcul suprafata acestor orase si municipii, fara comunele si satele de langa acestea. Aceasta reprezinta suprafata intravilana inclusa intr-un judet. Zona urbana!

Cel mai atractiv judet

Si va prezentam cu cat s-a extins zona intravilana din fiecare judet din 1993 si pana in 2010. Inante de aceasta, sa spunem ca totalul zonei intraviane cuprinse in judetele Romaniei se ridica anul trecut la 424.626 de hectare. Ceea ce inseamna circa 1,8% din suprafata totala a tarii, care este de aproximativ 24 milioane de hectare.

Pe primul in topul judetelor dupa extinderea suprafetei intravilane este Ilfov. Suprafata intravilana a judetului Ilfov a crescut de aproape 45 de ori (4375% in procente) din 1993 si pana in anul trecut. Fapt explicabil tinand cont de apropierea de Capitala. Astfel, Ilfovul avea o suprafata intravilana de 423 de hectare in 1993, care a crescut pana la 18.927 de hectare in 2010.

Integral in Ecotext.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: