Deputatii au respins OUG 113/2010 prin care se amana plata salariilor castigate in instanta in 2010

Data publicarii: 13-10-2011 | HR/Cariere

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de respingere a OUG 113/2010, privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Proiectul de respingere a Ordonantei a intrunit 242 voturi favorabile, sase "impotriva" si doua abtineri.

Procurorul general Codruta Kovesi a transmis, marti, deputatilor un punct de vedere referitor la OUG 113/2010, avertizand ca actul normatifv depaseste exigentele CEDO si ca statul nu poate invoca lipsa de lichiditati.

Kovesi apreciaza ca actul normativ in cauza nu respecta o serie de principii prevazute in Conventia europeana a drepturilor omului, fiind in contradictie si cu o decizie a Curtii Constitutionale din Romania, iar in ipoteza perpetuarii acestor solutii legislative, "este posibil ca exceptia sa se transforme intr-o regula la care vor recurge toti creditorii".

"Consideram ca succesiunea de acte normative care au avut ca efect esalonarea repetata a platii sumelor prevazute in titlurile executorii si perpetuarea acestor solutii legislative pun in discutie respectarea de catre statul roman a garantiilor dreptului la un proces echitabil si dreptului de proprietate, astfel cum aceste principii au fost dezvoltate in jurisprudenta CEDO. In mod constant, CEDO a precizat ca executarea hotararilor judecatoresti face parte integranta din procesul civil, iar dreptul de acces la justitie ar deveni iluzoriu daca ordinea juridica interna a unui stat contractant ar permite ca o decizie judiciara definitiva si obligatorie sa ramana inoperanta in privinta uneia dintre partile procesului", se arata in punctul de vedere transmis parlamentarilor.

Conform lui Kovesi, sarcina de a asigura executarea unei hotarari judecatoresti impotriva statului revine in primul rand autoritatilor sale, incepand cu momentul in care hotararea respectiva este defnitiva si executorie. "Complexitatea procedurii interne de executare silita ori a sistemului bugetar al statului nu-l poate scuti de obligatia sa, asumata in baza Conventiei, de a garanta fiecarei persoane dreptul la executarea unei hotarari judecatoresti definitive si executorii intr-un termen rezonabil", se precizeaza in document.

Kovesi invoca si decizia 206 din 4 martie 2010 a Curtii Constitutionale, prin care se statueaza ca situatia extraordinara care reclama interventia statului in executare trebuie sa aiba, in mod evident, un caracter temporar. CCR a subliniat ca nu se poate uza de reglementarea, in viitor, in mod nelimitat, a unor proceduri derogatorii de la dreptul comun atunci cand statul este debitor, fiind sarcina statului sa gaseasca solutii pentru executarea conforma a hotararilor judecatoresti, potrivit dreptului comun.

"Prin adoptarea proiectului de aprobare a OUG se ajunge la situatia nedorita in care titluri executorii obtinute anterior anului 2008 sa fie executate abia dupa opt ani, ceea ce depaseste cu mult exigentele de rezonabilitate pe care le reclama garantiile instituie prin art 6 din Conventia europeana a drepturilor omului si, in final, va reprezenta  o sarcina impovaratoare atat pentru creditor, cat si pentru debitorul care va trebui sa achite sumele actualizate cu rata cu inflatiei" mai spune Kovesi. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: