Semnul panicii: Bancile fug cu banii la Centrala in loc sa crediteze economia

Data publicarii: 13-10-2011 | Finante-Banci




Ce face o banca cu banii pe care ii are la dispozitie? Raspunsul normal ar fi ca ii imprumuta mai departe, sa faca alti bani. Insa in aceste vremuri tulburi, bancile cu lichiditati la dispozitie aleg solutia cea mai sigura: ii tin la Banca Centrala Europeana, in loc sa crediteze economia sau pe suratele stramtorate.

Cand o banca are lichiditati, in vremuri normale, aceasta cauta sa le plaseze ori in piata financiara, ori in economia reala, in cautarea unor randamente peste costul banilor, de preferat cel putin peste rata inflatiei.

 

Insa, cum nu traim vremuri normale, panica din Europa impinge institutiile financiare din Zona euro sa isi plaseze banii la BCE, pentru o dobanda de doar 0,75% pe an. Oportunitati pentru ca bancile cu bani sa castige mai mult decat aceasta dobanda minuscula exista. Ar putea sa imprumute alte banci, care nu sunt atat de fericite sa obtina usor lichiditati, la un pret pe masura. Ar putea sa acorde credite populatiei sau firmelor - economei reale - intr-o perioada in care al doilea val al recesiunii bate la usa in Europa. Asta inseamna insa risc, si foarte putini sunt dispusi sa si-l mai asume.

 

Un studiu al Bancii Centrale Europene publicat pe 6 octombrie arata ca in trimestrul trei al acestui an bancile au inasprit standardele de credit cu 16% pentru companiile nefinanciare si cu 18% pentru imprumuturile pentru locuinte si cu 10% pentru cele de consum. Pentru T4 se asteapta ca bancile sa dea si cum mai multa strictete bani, intarirea conditiilor fiind de 22%, 11%, respectiv 12%.

 

Integral in Money.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: