Cum a sters criza externa jumatate de miliard de euro din valoarea bancilor romanesti listate

Data publicarii: 14-10-2011 | Bursa



Cele trei banci romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti au resimtit din plin criza datoriilor suverane din zona euro, pierzand peste 2 miliarde de lei din capitalizare in ultimele doua luni si jumatate. 


Temerile investitorilor privind un posibil default al Greciei si impactul acestuia asupra pietelor financiare europene alaturi de istorica retrogradare a ratingului SUA au tinut bursele in corzi din august pana in prezent. De departe cele mai afectate au fost actiunile bancilor, si in special cele ale bancilor cu expunere pe datoriile Greciei.


La Bucuresti, actiunile celor trei banci romanesti listate-BRD (simbol BRD), Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Banca Transilvania (TLV) - au intrat in colimatorul panicii investitorilor, inregistrand scaderi de peste 17% in intervalul cuprins intre 1 august si 11 octombrie. Controlata de grupul francez Societe Generale, aspru penalizat de investitorii de la Bursa din Paris pentru expunerea pe Grecia, BRD a pierdut 17,4% sau 1,6 miliarde de lei din capitalizare pe Bursa de la Bucuresti si a ajuns sa valoreze circa 7,9 miliarde de lei. BRD este a doua cea mai mare banca din sistem cu active de 47,6 miliarde de lei la sfarsitul primului semestru, dar prima ca nivel al profitabilitatii, in conditiile in care a castigat 282 milioane de lei in primul semestru, iar intreg sistemul bancar a adunat un profit de numai 94,5 milioane de lei. In intervalul cuprins intre 1 august si 11 octombrie, actiunile Societe Generale au pierdut 34% pe Bursa din Paris. 

Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: