Bogdan Aurescu: Evolutiile economice recente ar trebui sa contribuie la crearea guvernantei economice a UE

Data publicarii: 14-10-2011 | Diverse


 


Actualele evolutii economice ar trebui sa creeze conditiile propice asigurarii guvernantei economice la nivelul intregii zone UE, nu numai pentru zona Euro, a declarat, joi, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu, in cadrul dezbaterii 'Starea Europei. Regandirea proiectului european' organizata la Bruxelles de catre think-tank-ul 'Friends of Europe', in colaborare cu presedintia poloneza a Consiliului UE.



Potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE, in cadrul discutiilor din cadrul panelului 'Project Phoenix: Setting a real political agenda for Europe', moderat de vicontele Etienne Davignon, presedintele 'Friends of Europe', secretarul de stat Bogdan Aurescu a evocat efectele, pe plan global, ale crizei economico-financiare, precum si impactul evolutiilor actuale asupra statelor membre ale Uniunii Europene. In acest context, demnitarul roman a evidentiat importanta adancirii procesului de integrare europeana si a metodei comunitare de adoptare a deciziilor, precum si a principiilor solidaritatii, coeziunii si a unei abordari coordonate, la nivel european, a politicilor economice. 


'Actualele evolutii economice ar trebui sa creeze conditiile propice asigurarii guvernantei economice la nivelul intregii zone UE, nu numai pentru zona Euro. Solidaritatea si responsabilitatea trebuie sa fie cuvinte cheie ale strategiei economice a Uniunii', a aratat Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate. 


El a avertizat, totodata, asupra riscului unei 'Europe cu doua viteze' si a amintit de necesitatea consolidarii pietei interne, principalul avantaj competitiv al UE, in special prin implementarea celor patru libertati fundamentale. Aurescu a adaugat ca sunt necesare demersuri suplimentare, in special in domeniul liberei circulatii a lucratorilor si serviciilor, sectoare ce pot genera beneficii economice pentru intreg spatiul comunitar, relateaza comunicatul mentionat. 


De asemenea, oficialul roman s-a referit la rolul si valoarea adaugata a strategiilor macro-regionale, precum Strategia UE pentru Dunare, in procesul de gestionare a noilor provocari si de consolidare a competitivitatii economice europene. El a accentuat rolul esential al dimensiunii externe a actiunii UE, din perspectiva asigurarii unor raspunsuri coerente, puternice si adecvate pe dosare de interes global, precum schimbarile climatice, energia, reglementarea pietelor financiare sau accesul la resurse. Totodata, secretarul de stat Aurescu a mentionat evolutiile ingrijoratoare la nivelul discursului si deciziei politice la nivel european, la presiunea unor tendinte populiste sau xenofobe. 


Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat, in context, ca actualul impas poate fi depasit numai printr-o actiune conjugata a statelor membre, in spiritul dezvoltarii proiectului european. 'Cooperarea stransa, nu concesiile facute ideologiilor populiste, pot ajuta Europa si pe cetatenii acesteia sa progreseze', a aratat Bogdan Aurescu, evidentiaza sursa citata. 


La eveniment au participat personalitati ale vietii politice si economice europene, jurnalisti si presedinti de think-tank-uri. Printre participanti s-au numarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, vice-presedinte al Comisiei Europene, responsabil de domeniul competitiei, Laszlo Andor, comisar european pentru incluziune sociala, Jacek Rostovski, ministrul de finante din Polonia, Mario Monti, fost comisar european pentru concurenta, Vitor Constancio, vice-presedinte al Bancii Centrale Europene, John Bruton, fost prim-ministru al Irlandei, baroneasa Catherine Asthon, Inalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Andros Kyprianou, Presedintele Parlamentului R. Cipru, membri ai Parlamentului European.  

Sursa: Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: