UBS: Nicio uniune monetara din perioada moderna nu s-a desfiintat fara o forma de conducere militara, autoritara ori chiar razboi civil

Data publicarii: 14-10-2011 | Finante-Banci



Oficialii bancii elvetiene UBS au dat publicitatii un raport care analizeaza consecintele unei eventuale destramari a zonei euro.


Reprezentantii UBS spun ca moneda europeana nu functioneaza sub aceasta organizare a zonei euro. Asa ca, ori se va reorganiza sistemul, ori unii dintre membri vor trebui sa dispara. "Tarile nu pot fi excluse din zona euro, dar pot decide sa renunte. Totusi, discutiile la nivel public privind o dezmembrare subestimeaza considerabil consecintele unei astfel de decizii", spun ei.

Consecintele economice ar fi majore, dar cele politice ar fi si mai mari. "Costurile economice ar fi, in multe privinte, ultima grija pe care ar trebui sa o aiba investitorii. Fragmentarea zonei euro ar genera si costuri politice. Influenta internationala a Europei ar inceta. De asemenea, merita mentionat ca aproape nicio uniune monetara din perioada moderna nu s-a desfiintat fara o forma de conducere militara sau autoritara, ori chiar razboi civil", afirma analistii.

Ei spun ca statele membre o duceau mai bine inainte de aderare, iar acum este prea costisitor pentru orice stat sa iasa din zona euro. Printre consecintele unei asemenea actiuni se numara o datorie publica mai mare, colapsul sistemului bancar intern si al sistemului de import-export. 

Integral in Incont.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: