Cinteza: Bancile straine din Romania vor trebui sa vina cu bani de-acasa

Data publicarii: 17-10-2011 | Finante-Banci

"Acestea vor trebui sa injecteze capital suplimentar la subsidiare pentru a depasi instabilitatea pietei financiare".

In prezent, sectorul bancar se indreapta catre al doilea an consecutiv de pierderi.

Bancile straine din Romania vor trebui sa injecteze capital suplimentar la subsidiare pentru a depasi instabilitatea pietei financiare, in timp ce sectorul bancar se indreapta catre al doilea an consecutiv de pierderi, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, citat de Mediafax. Bancile straine au adus in Romania 850 milioane lei (271 milioane dolari) in acest an. Operatiunile acestora din Romania se confrunta cu cerere scazuta pentru noi imprumuturi, cresterea portofoliilor de credite neperformante si volatilitatea ridicata a pietelor. 

Bancile, sfatuite sa fie pregatite sa faca fata contagiunii

"Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite sa faca fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate acum. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, motiv pentru care le sfatuim sa aiba rezerve solide de bani", a afirmat Cinteza, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Sectorul bancar romanesc a inregistrat pierderi de 516 milioane lei anul trecut, intrucat 22 din cele 42 de banci din tara au fost neprofitabile, potrivit datelor bancii centrale. Creditele neperformante reprezentau 13,6% din portofoliul total de imprumuturi la sfarsitul lunii august, a declarat saptamana trecuta viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. 

Integral in Curierul Naitonal

Ultimele stiri pe BankNews.ro: