Orban: AM de la Ministerul Economiei e intr-o situatie foarte complicata privind riscul unor viitoare pierderi de fonduri UE

Data publicarii: 17-10-2011 | Economie

Autoritatea de Management (AM) pentru Programul Operational Sectorial Competitivitate Economica din subordinea Ministerului Economiei se afla intr-o situatie "foarte complicata" in ceea ce priveste riscul de pierdere a fondurilor europene incepand cu sfarsitul anului 2012, a avertizat, duminica, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la postul de radio Europa FM

Intrebat in legatura cu situatia de la autoritatea din Ministerul Economiei, Orban a spus: "Este foarte complicata. (...) Sunt lucruri care vor trebui imbunatatite semnificativ". 

El a recunoscut ca termenii in care s-a exprimat in legatura cu situatia de la aceasta autoritate de management sunt diplomatici.

"Intotdeauna acesta este stilul meu, sa fiu diplomat", a spus ministrul, la emisiunea "Catedra de politica". 

Seful MAEur a motivat deficientele privind absorbtia fondurilor structurale si de coeziune din acest program sectorial si prin faptul ca autoritatea de management de la Ministerul Economiei nu a gestionat si fonduri de preaderare si nu are experienta. 

"Se vede foarte clar diferenta intre autoritatile de management care au gestionat fonduri de preaderare si cele care nu au gestionat. Aceasta autoritate n-a gestionat fonduri inainte de aderare si lucrul acesta se vede", a explicat Leonard Orban. 

Intr-o conferinta de presa, joi, Leonard Orban a avertizat ca doua autoritati de management de la ministere prezinta risc major de dezangajare a fondurilor europene, incepand cu finalul anului 2012. 

El a refuzat atunci sa precizeze public despre ce autoritati este vorba, dar surse guvernamentale, consultate de AGERPRES, au indicat in primul rand autoritatea de la Ministerul Economiei. 

"Exista riscul ca acele proiecte sa nu poata fi realizate pana la sfarsitul lui 2012, 2013, 2014, pentru ca din 2012 incep taierile de fonduri, adica se pierd fonduri. Proiectele trebuie realizate unele dintre ele pana la sfarsitul lui 2012, altele in 2013, 2014", a explicat ministrul, duminica, la Europa FM, care este cauza riscului de pierdere a fondurilor europene. 

In total, Romania risca sa piarda 1,9 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune, prin dezangajari din partea Comisiei Europene, incepand cu finele anului 2012. 

De asemenea, ministrul a reclamat duminica, la Europa FM, si faptul ca fondurile europene se pierd si din cauza unor beneficiari, care primesc partea de prefinantare a proiectelor, insa nu efectueaza plati si nu transmit facturile pentru decontarea cheltuielilor de catre Comisia Europeana. 

Conform cifrelor prezentate de Orban, Comisia Europeana a acordat Romaniei 1,6 miliarde de euro pentru prefinantari, din care mare parte au fost deja oferiti de autoritatile nationale beneficiarilor, insa pentru numai 20% din aceste fonduri beneficiarii au transmis autoritatilor de management facturi pentru decontare. 

"UE ne-a varsat o suma importanta pentru prefinantare, 1,6 miliarde de euro. Constatam ca o mare parte din acesti bani au fost dati deja ca prefinantare, iar din ei nu am putut recupera decat aproximativ 20%. Sunt cazuri in care pur si simplu banii stau blocati si nu avem instrumente sa-i recuperam. Adica proiectele nu au inceput sa fie implementate, nu au inceput sa fie transmise facturi la autoritatile de management si banii stau la beneficiari si nu circula", a reclamat ministrul Leonard Orban. 

El a explicat ca pentru a combate acest fenomen, Guvernul a decis sa reduca prefinantarea de la 30% la maximum 10%, iar fondurile pentru care nu se transmit facturi in patru luni se retrag. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: