Rasvan Radu (UniCredit Tiriac): Ma astept ca profitabilitatea in sistemul bancar sa scada

Data publicarii: 18-10-2011 | Finante-Banci

Presedintele executiv al UniCredit Tiriac Banc, Rasvan Radu, a declarat luni ca se asteapta ca profitabilitatea in sistemul bancar sa scada pentru ca, printre altele, exista costurile de reglementare, care sunt din ce in ce mai mari, precum si costul riscului, mai mare ca in tarile din regiune.

"In general, ma astept ca profitabilitatea in sistemul bancar sa scada, sa se deterioreze, pentru ca exista costurile de reglementare, care sunt din ce in ce mai mari, exista costul riscului, care este in continuare ridicat in Romania fata de toate tarile din regiune, si exista cererea, care este redusa", a spus Rasvan Radu.

El a declarat ca anul trecut sistemul a fost pe pierdere din cauza costului cu provizioanele. De asemenea, oficialul UniCredit Tiriac a declarat ca bancile vor cauta ca acestea sa fie reduse si ca este "o presiune extraordinara" pe reducerea costurilor.

Totodata, el a spus ca, in prezent, sunt prea multe banci in Romania si ca se asteapta la o mai mare specializare a acestora.

"Pentru volumul actual de business sunt cam multe banci in Romania. Nu neaparat ca numar de sucursale, ci ca numar de banci cu politici diferite, cu abordari de risc diferite. Nici nu se va intampla nimic intr-o perioada de criza, ci cum lucrurile se vor aseza putin. Ma astept sa existe o mai mare specializare a bancilor, pentru ca acum toate fac de toate. Orice banca, indiferent de marime, este banca universala. Ceea ce este dificil de suportat pentru o piata mica. Ma astept ca anumite institutii sa considere ca sunt prea mici pentru o asemenea piata si sa se concentreze catre regiuni unde sunt cu o prezenta mai importanta", a spus Rasvan Radu.  

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: