Alro Slatina isi reduce productia de aluminiu din cauza reducerii energiei livrate de Hidroelectrica

Data publicarii: 18-10-2011 | Afaceri

Combinatul Alro SA din Slatina a anuntat marti ca ia in considerare ajustarea nivelului productei "pentru a reactiona la situatia din piata de energie", dupa ce Hidroelectrica SA, principalul furnizor de electricitate al companiei, a invocat forta majora pe fondul secetei.

Alro SA este cel mai mare consumator de electricitate din Romania, cu circa 3 TWh pe an.

"Desigur ca brusca reducere a cantitatii de energie furnizata de catre Hidroelectrica duce la numeroase dificultati pentru Alro, ca urmare a caracteristicii de productie a companiei, care necesita un consum constant. Este pentru prima data in istoria noastra de contracte cu furnizorii de energie cand ne confruntam cu o asemenea situatie in care suntem nevoiti sa luam masuri de urgenta pentru a putea asigura operarea in siguranta a echipamentelor din cauza fluctuatiilor de energie", a declarat directorul general al Alro, Gheorghe Dobra.

Conducerea combinatului precizeaza ca a aplicat imediat o serie de masuri tehnice pentru a asigura operarea neintrerupta si sigura a echipamentelor.

"Alro implementeaza o serie de masuri pentru a putea face fata crizei pe parcursul trimestrului patru al acestui an, perioada in care se asteapta o criza a furnizarii de energie de la Hidroelectrica. Aceste masuri includ acoperirea deficitului gratie tehnologiei bazata pe consum redus de electricitate, cumpararea energiei suplimentare de pe piata libera, precum si reducerea consumului prin scaderea intensitatii curentului la cuve. De asemenea, Compania scoate din uz, in avans, cuvele de electroliza care se apropie de termenul pentru mentenanta", a afirmat Gheorghe Dobra.

In plus, Alro a decis sa inchida o hala de electroliza pentru a adapta consumul de electrocitate la sursele disponibile. Compania intentioneaza sa compenseze viitoarea reducere a productiei de aluminiu electrolitic prin procesarea deseurilor de aluminiu, pentru care are suficienta capacitate.

"Posibila reducere a productiei de aluminiu electrolitic nu va afecta planurile companiei privind productia de aluminiu procesat, nici volumele planificate. De asemenea, Alro initiaza o serie de masuri axate pe reducerea costurilor pentru a mentine eficienta productiei, in ciuda costurilor crescute cu electricitatea. Suntem de parere ca vom face fata acestei situatii temporare in ceea ce priveste furnizarea de energie cu pierderi minime", mai spun reprezentantii Alro.

Alro este o subsidiara a Vimetco NV, companie globala de aluminiu primar si procesat, integrata pe verticala. Alro este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tone pe an. Alro Slatina a inregistrat un profit net de 177,42 milioane lei in primul semestru al acestui an, de 6,1 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand rezultatul net se situa la 28,93 milioane lei.

Principalele piete de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeana (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania si Romania). Compania are exporturi si in Statele Unite si Asia. Alro Slatina are 2.530 de angajati in prezent, compania fiind cel mai mare angajator din judetul Olt. 

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: