Boc: In politicile Guvernului nu veti gasi nimic care sa aiba de-a face cu anul electoral 2012

Data publicarii: 18-10-2011 | Politica

Prim-ministrul Emil Boc a afirmat ca guvernul sau nu va ceda tentatiei unor politici populiste in anul electoral 2012, si va aloca in continuare sume considerabile pentru investitii, insa a admis ca are temeri legate de imunitatea clasei politice la presiunea electorala.

"La nivelul Guvernului, desi 2012 este an electoral, nu exista niciun fel de abordare electorala in politicile pe care le propunem pentru anul urmator. In prognozele bugetare, in politica pentru 2012 nu veti gasi nimic care sa aiba de-a face cu anul electoral 2012. Cu toate consecintele pentru ce inseamna partidele care compun coalitia, dar cred ca o coalitie printr-un asemenea mod de manifestare isi poate demonstra credibilitatea. Nu prin repetarea greselilor trecutului", a declarat Emil Boc in cadrul lucrarilor FORBES Romania CEO Forum.

Intrebat care este cea mai mare temere a sa in ceea ce priveste situatia economiei in 2012, Boc a spus ca principala sa preocupare este legata de posibilitatea ca politicieniii sa incerce sa ia masuri populiste pentru a obtine un scor cat mai mare in alegeri. "Daca exista o temere este temerea ca la nivelul clasei politice sa nu existe o repetare a greselilor trecutului, ma refer la anul 2008 (...) Nu avem alternativa de la a nu face pasi inapoi. Daca clasa politica, nu va intelege acest lucru si va crea o presiune de o asemenea natura pe bugetul de stat incat sa se revina la politici populiste, fara acoperire in economie, atunci sansa de dezvoltare a tarii va fi compromisa. Daca am o temere este legata de de capacitatea clasei politice de a ramane consecventa cu politica de stabilitate fiscala", a afirmat premierul.

Temerea sa este legata in primul rand de modul in care se vor manifesta parlamentarii, Boc dand asigurari ca la nivel guvernamental va fi mentinuta o politica economica riguroasa. "Din punctul de vedere al Guvernului, nu veti asista la derapaje de politici. Sper ca si la nivel parlamentar sa nu se intample acest lucru", a spus Emil Boc. Acesta a aratat ca proiectia bugetara pentru 2012 va prevedea sume si mai mari pentru investitii decat in anii 2009 si 2010 ajungandu-se la circa 40 de miliarde de lei. Pe de alta parte, Boc a aratat ca prioritizarea investitiilor in functie de utilitate si de efectul multplicator in economie, acest lucru insemnand ca unele din investitii sa fie amanate sau chiar abandonate. "In ultimii 20 de ani, au fost initiate 40.000 de investitii. Trebuie sa avem curaj si sa le spunem primarilor si presedintilor de consilii judetene ca nu poti continua si finaliza 40.000 de investitii", a spus Emil Boc.

Grupul deputatilor UDMR s-a reunit luni, in prezenta presedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, si a vicepresedintelui politic, Laszlo Borbely, discutiile atingand subiectul alocarilor bugetare pentru anul viitor, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Deputatii udemeristi au discutat asupra necesitatii gasirii unei solutii pentru includerea in buget a sumelor necesare astfel ca Legea unitara a pensiilor sa poata fi pusa in aplicare anul viitor, ceea ce ar insemna ca valoarea punctul de pensie sa fie majorat cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

"Guvernul trebuie sa respecte dispozitiile legii", a afirmat un deputat UDMR.

Subiectul nu a fost transat, urmand sa se reia, alaturi de discutia privind eventuale cresteri salariale pentru bugetari in 2012. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: