Romania sparge monopolul polonez si ajunge pe primul loc in Deloitte CE Technology Fast 50

Data publicarii: 18-10-2011 | Afaceri

Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Technology FAST 50 marcheza doua premiere pentru industria romaneasca de profil: prima companie locala de Internet debuteaza direct pe primul loc, punand astfel capat unui monopol polonez de sapte ani. 

Compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1 in ierahie, datorita unei rate de crestere a veniturilor de 6.219% in ultimii cinci ani. 

Aflat la a 12-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2006 - 2010). 

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa aiba proprietate tehnologica sau intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; ori sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani. 

Lista finalistelor din Romania din acest an este formata din: Vola.ro Student Adventure S.R.L. (din Bucuresti, cu o crestere de 6.219% a veniturilor in perioada 2006 - 2010), TeamNet International S.A. (Bucuresti, +2,136%), Crys Computers S.R.L. (Bucuresti, +501%), CoSoSys S.R.L. (Cluj Napoca, +318%), Fortech S.R.L. (Cluj Napoca, +313%) and AROBS Transilvania Software S.R.L. (Cluj-Napoca, +293%).  

"Analizand rezultatele clasamentului din acest an, putem trage imediat cateva concluzii importante in ceea ce priveste companiile din Romania”, spune Ahmed Hassan, Lider al echipei specializate pe industriile Tehnologie, Media si Telecommunicatii, Deloitte Balcani. "In primul rand, observam o polarizare a industriei locale de tehnologie, avand cate trei finaliste din Bucuresti, respectiv Cluj. De asemenea, rata medie de crestere a acestor companii este mai mare decat cea de anul trecut (1.630% fata de 1.093%) si semnificativ peste rata medie de crestere raportata la nivelul clasamentului in ansamblu (1.068%). Partial, aceasta performanta este determinata de debutul primei companii de Internet din Romania, care a avut o crestere importanta; pana acum, numai dezvoltatori de software au fost reprezentati in clasament”.   

Alina Mirea, Director Audit in cadrul Deloitte Romania, a adaugat: "Am asistat la o alunecare in clasament a majoritatii companiilor romanesti, precum si la un exit important (compania timisoreana LASTING Software, un veteran al clasamentului). Ceea ce ar putea parea o bila neagra la prima vedere, este de fapt un semn clar ca dezvoltatorii romani de software se maturizeaza si intra deja intr-o noua etapa de dezvoltare, ceea ce conduce la o incetinire a ritmului de crestere a veniturilor. In plus, tinand cont de dinamica de la an la an, putem concluziona ca antreprenoriatul romanesc in tehnologie are un mare potential in anii ce vor veni”.  

Concluzii Deloitte Central Europe Technology FAST 50 

  • Cresterea medie a companiilor din clasament a ajuns la 1.068%, fata de 967%, anul trecut;
  • Opt tari sunt reprezentate in clasament: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia; 
  • Polonia are cea mai buna reprezentare, cu 20 de companii, fiind urmata de Cehia (9), Ungaria si Romania (cu cate 6 companii fiecare);
  • 19 companii au intrat in clasament pentru prima data;

Reprezentativitate la nivel de sectoare: segmental dezvoltarii de aplicatii software (22 companii) si Internet (21) domina clasamentul, fiind urmate de Telecomunicatii / Retele (5) si doua companii din alte sectoare. Ca si anul trecut, 7 din primele 10 cele mai dinamice finaliste sunt companii cu activitati pe Internet.  

Discutiile cu liderii companiilor incluse in clasament au identificat cinci arii prioritare pe care directorii executivi se vor axa in cursul acestui an:

  • Nivelul de incredere creste pe fondul cresterii anticipate in viitor; 
  • Cresterea organica reprezinta in continuare cel mai vehiculat scenariu; 
  • Calitatea si abilitatile angajatilor reprezinta conditii critice pentru companiile de tehnologie; 
  • Tehnologia cloud computing prezinta cel mai ridicat potential;
  • Managementul performantei este crucial pentru activitatea viitoare.

Ca si in editiile anterioare, finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Anul trecut, sase companii romanesti au fost incluse: TeamNet International (locul 31), AROBS Transilvania Software (212), Crys Computers (283), Fortech (285), LASTING Software (334) si The Red Point (352).

Ultimele stiri pe BankNews.ro: