Ialomitianu: Impactul asupra bugetului al cresterii pensiilor si salariilor e de 5 mld. lei

Data publicarii: 18-10-2011 | Finante-Banci

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, a declarat marti ca suma necesara pentru recuperarea salariilor bugetarilor si actualizarea pensiilor in 2012 ar avea un impact asupra bugetului de 5 miliarde de lei.

Ministrul de Finante a precizat, in urma unei intalniri cu senatorii din Comisia de buget, ca in Guvern se va decide daca poate fi alocata aceasta suma in functie de prognoza de crestere economica a Comisiei europene pentru Romania, indicator esential pentru constructia bugetului. Ialomitianu fusese intrebat daca se poate da curs unor solicitari ale UDMR pentru cresterea de salarii si pensii in 2012. 

”Investitiile nu putem sa le reducem (ca pondere in bugetul pe 2012, n.r) pentru ca Romania va avea sansa daca va duce la bun sfarsit acest program de investitii sa depaseasca situatia de criza, nu vom putea avea o crestere economica sanatoasa daca nu vom investi mai multi bani, in infrastructura si in alte programe de investitii care sa multiplice investitiile si sa mareasca volumul de locuri de munca. (...) In functie de spatiul fiscal pe care il avem, vom lua o decizie. Sigur, este dorinta tuturor sa se ia decizia privind recuperarea sumelor, ma refer la bugetari si la pensionari, dar noi nu trebuie sa punem in pericol programul de investitii”, a spus Ialomiteanu. El a mentionat ca in 2012 va fi alocat un procent de 7% pentru investitii, mai mult decat in acest an. ”Pentru investitii - peste 7%, vom avea mai multi bani la anul fata de 2011, daca acum avem vreo 36 de miliarde, la anul avem peste 40 de miliarde”, a precizat Ialomiteanu. 

De asemenea, ministrul a fost intrebat cat ar reprezenta recuperarea salariilor in 2012 si indexarea pensiilor, conform legii. ”Impactul, cresterea salariilor si a pensiilor, sa dam actualizarea la inflatie si cresterea de 50% a cresterii salariului mediu si recuperarea, peste 5 miliarde de lei”, a afirmat Ialomiteanu.

Grupul deputatilor UDMR s-a reunit luni, in prezenta presedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, si a vicepresedintelui politic, Laszlo Borbely, discutiile atingand subiectul alocarilor bugetare pentru anul viitor, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Deputatii udemeristi au discutat asupra necesitatii gasirii unei solutii pentru includerea in buget a sumelor necesare astfel ca Legea unitara a pensiilor sa poata fi pusa in aplicare anul viitor, ceea ce ar insemna ca valoarea punctul de pensie sa fie majorat cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

"Guvernul trebuie sa respecte dispozitiile legii", a afirmat un deputat UDMR.

Subiectul nu a fost transat, urmand sa se reia, alaturi de discutia privind eventuale cresteri salariale pentru bugetari in 2012. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: