Romanii cu credite negarantate din 2008 se lupta cel mai mult cu plata datoriei

Data publicarii: 18-10-2011 | Finante-Banci

Romanii care au credite negarantate contractate in 2008, cand erau foarte scumpe, si valoarea lor era de 40.000 - 50.000 lei, sunt cei care se lupta cel mai mult cu plata datoriei, a declarat marti directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs.

"Romanii nu sunt rau-platnici, dar nu au bani ca sa plateasca. La un credit de 10.000 de euro, sa ai disponibil doar 50 de euro pe luna este destul de greu de rambursat", a mentionat Georg Kovacs.

Acesta estimeaza ca bancile vor incepe din 2012 sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca. Astfel, in perioada urmatoare achizitiile de portofolii de creante de catre firmele de colectare de creante se vor orienta catre acest gen de imprumuturi.

Georg Kovacs estimeaza ca vor scadea volumele externalizate pentru creditele de retail neperformante, fara garantie, in conditiile in care "s-a vandut foarte mult in perioada 2009-2010 si s-au curatat portofoliile".

In 2010, piata de colectare creante din Romania a atins o valoare de aproximativ 200 milioane lei (circa 45 milioane euro), in crestere cu aproximativ 36% comparativ cu anul precedent, pe fondul cresterii volumului de credite neperformante.

Principala activitate a EOS KSI Romania o reprezinta achizitia portofoliilor de creante neperformante, in anul 2010 valoarea nominala a investitiei atingand aproximativ 600 milioane lei. Activitatea de "debt purchase" reprezinta peste 65% din totalul cifrei de afaceri inregistrata de companie in anul 2010.

EOS KSI Romania este parte a grupului EOS, unul dintre principalii prestatori de servicii integrate de management al clientilor din Europa. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: