Ialomitianu: Romania nu are de ce sa participe la un fond european pentru salvarea bancilor

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni in fata senatorilor din Comisia de buget ca Romania nu sustine ideea de a participa la constituirea unui fond european pentru salvarea bancilor cu probleme.

Ialomitianu a facut aceasta afirmatie in contextul unei discutii despre criza datoriilor suverane si varianta propusa deja la nivel european pentru constituirea unui fond destinat salvarii bancilor cu probleme. ”Pozitia Guvernului si a Bancii Nationale a fost foarte clara, in Romania nu avem probleme sa ajutam bancile, ma refer la toate bancile, nu e vorba de bancile de stat, tot sistemul bancar. In momentul de fata se discuta, dupa ce bancile au fost supuse testului de stres, sa fie ajutat sistemul bancar, se discuta la nivelul UE. Deocamdata, Romania are rezerve sa ajute sistemul bancar pentru ca bancile din Romania nu sunt in aceasta situatie, sa fie ajutate. Nu sunt in dificultate, dar se discuta legat de infuzie de capital pentru sistemul bancar. (...) Sa speram ca nu se va pune problema ca Romania sa participe la constituirea unui fond pentru a ajuta sistemul bancar pentru ca in Romania nu avem probleme cu bancile”, a explicat ministrul.

De asemenea, el a anuntat ca Guvernul isi mentine decizia de a majora capitalul social al CEC, chiar daca nu a primit un raspuns pozitiv din partea Comisiei europene pana acum. ”Noi am vrut sa majoram capitalul social la CEC (in 2009, n.r.), Comisia europeana nu ne-a dat aprobare nici in momentul acesta (...) Am mandatat presedintele CEC, presedintele consiliului de administratie sa demareze din nou procedura sa majoram capitalul la aceasta banca”, a mai precizat Ialomitianu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: