FGDB: Valoarea depozitelor in sistemul bancar a ajuns la 298,5 mld. lei la finalul lunii septembrie

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Valoarea depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din Romania se ridica la 298,5 miliarde lei la finalul lunii septembrie, in crestere cu 1,9% fata de 30 iunie 2011, potrivit unui raport al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

"Cele mai mari contributii la dinamica pozitiva din trimestrul al treilea din 2011 a valorii totale a depozitelor din sistemul bancar le-au avut depozitele persoanelor fizice la institutiile de credit participante la Fond (+1 punct procentual) si depozitele persoanelor juridice la sucursalele din Romania ale institutiilor de credit cu sediul in alte state membre (+0,9 puncte procentuale)", se mentioneaza in raport.

Raportul face referire la 41 de institutii de credit, din care 33 de institutii de credit persoane juridice romane, participante la Fond, si opt sucursale ale institutiilor de credit din alte state membre, participante la schemele de garantare a depozitelor din tarile de origine.

La sfarsitul trimestrului al treilea din 2011, valoarea totala a depozitelor garantate a fost de 138,3 miliarde lei, 79,4% din aceasta reprezentand suma acoperita efectiv de Fond la toate institutiile de credit participante. Fondul acopera integral, in conditiile legii, depozitele garantate ale caror valori sunt sub plafonul de garantare (71,2% din valoarea totala a depozitelor garantate la 30 septembrie 2011), pentru depozitele mai mari decat plafonul de garantare compensatia fiind limitata la acesta.

In ceea ce priveste structura depozitelor garantate la 30 septembrie 2011 in raport cu plafonul de garantare de 100.000 euro, 62,9% reprezinta depozitele garantate ale persoanelor fizice ale caror valori sunt sub plafonul de garantare.

Mai mult de 12% reprezinta depozite garantate ale persoanelor fizice ale caror valori sunt peste plafonul de garantare, 8,3% reprezinta depozite garantate ale persoanelor juridice ale caror valori sunt sub plafonul de garantare, iar 16,6% reprezentau depozite garantate ale persoanelor juridice ale caror valori sunt peste plafonul de garantare.

"Pe monede de denominare, se remarca aportul semnificativ al sumelor in valuta plasate la sucursalele bancilor straine din Romania de catre persoanele juridice care au constituit depozite de valori mai mari de 100.000 euro (modificare absoluta de +2,8 echivalent miliarde lei in trimestrul al treilea din 2011), concomitent cu o marire a valorii totale a depozitelor in lei de sub 100.000 euro (in echivalent lei), detinute de populatie la institutiile de credit participante la Fond (+1,7 miliarde lei)", se mai spune in raport.

In ceea ce priveste sporul valorii totale a depozitelor din sistemul bancar din Romania in cel de-al treilea trimestru al anului 2011 (+5,6 miliarde lei), modificarile trimestriale ale valorilor totale ale celor doua categorii de depozite mentionate mai sus reprezinta 80,4%.

Fata de acelasi moment al anului precedent, majorarea nominala a fost de 6,8%, consemnandu-se o accelerare a cresterii comparativ cu perioadele anterioare, cand ritmul anual nu a depasit 3,5% sau a fost chiar negativ. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: