Detinerea temporara de actiuni ar putea fi adoptata in urmatoarele sedinte CA ale BNR

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat ca regulamentul privind detinerea temporara de actiuni ale debitorilor de catre banci ar putea fi adoptat de catre BNR in una din urmatoarele sedinte ale Consiliului de Administratie al bancii centrale.

"Probabil ca in foarte scurt timp o sa emitem un regulament pe aceasta tema, a detinerii temporare de actiuni ale debitorilor de catre banci, regulamentul este unul de natura prudentiala si nu de natura comerciala. Operatiunea de detinere temporara de actiuni ale debitorilor de catre banci este posibila conform legii in acest moment. Bancile nu sunt impiedicate sa o deruleze si au si derulat cateva operatiuni de aceasta natura... Este in curs de finalizare si este posibil ca la una dintre urmatoarele sedinte ale Consiliului de Administratie sa o vedem adoptata", a spus Bogdan Olteanu.

El a precizat ca banca centrala intervine in domeniul prudential pentru a se asigura ca bancile nu-si maresc riscurile operationale prin preluarea unor portofolii prea largi de actiuni pana la urma la societati riscante, pentru ca aceasta opratiune de "debt to equity swap" se face la societati cu dificultati financiare, nu la societati aflate in foarte buna stare financiara.

"Vom interveni in reglementarea prudentiala a bancilor si nu in reglementarea tranzactiei dintre banca si client, care tine de domeniul comercial. Volumul expunerii este deja limitat prin legea bancara, ceea ce vom viza in cea mai mare masura este scoaterea din capitalurile de rangul I a acestor sume. Astfel ca in momentul in care banca preia acele actiuni ele nu vor fi luate in calculul capitalului de rang I pentru ca ele nu sunt capitaluri de foarte buna calitate", a spus Olteanu. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: