Olteanu (BNR): Avem retineri principiale in privinta nationalizarii unor banci cu probleme

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat ca BNR lucreaza la elaborarea legislatiei in domeniul macrostabilitatii si ca BNR are retineri principiale in ceea ce priveste utilizarea nationalizarii in cazul unor banci cu probleme de solvabilitate.

"Lucram in special la legislatie in domeniul macrostabilitatii, la masuri posibile de interventie in situatii de amenintari la adresa stabilitatii financiare. Practic este vorba de utilizarea acelor instrumente care sunt folosite in multe alte tari ale lumii sau care au fost utilizate atunci cand criza a izbucnit in 2007-2008. Sunt instrumente pe care BNR le foloseste in relatia cu bancile comerciale si deci nu vor avea niciun fel de efect asupra pietei, asupra deponentilor, asupra celorlalti clienti ai bancilor", a spus Bogdan Olteanu.

El a adaugat ca Romania are o buna parte din legislatie in functiune, dar la nivel global aceasta evolueaza, apar noi instrumente, apar noi parghii care se folosesc si de indata ce ele sunt construite ca mecanism si in Romania sunt transpuse pentru situatii de urgenta.

"Nu ne asteptam ca aceste situatii sa se intample, dar trebuie sa  fim pregatiti si pentru aceasta faci planuri de interventie si iti asiguri o legislatie de interventie, incercand in paralel sa luam masurile necesare ca sa nu ajungem acolo", a precizat Olteanu.

Acesta a declarat ca sunt doua tipuri de intrumente: cele legate de lichiditate si cele ce tin de solvabilitate. Lichiditatea este asigurata pe baza finantarilor de urgenta, aici nefiind necesara legislatia, pentru ca ea exista.

"In ceea ce priveste interventiile in caz de probleme de solvabilitate sau de riscuri de solvabilitate, aici sunt cateva instrumete care se folosesc la nivel global, de la cele mai radicale pe care le-ati vazut acum, cu nationalizari, aici avem retineri inclusiv principiale, dar vedem ca Belgia, Marea Britanie au facut nationalizari, pana la transferul unor active sau pasive de la o banca amenintata la o banca mai puternica, ceea ce permite conservarea depozitelor cetatenilor intr-o banca solida. Sunt numeroase instrumente si pe masura ce le vom adopta in legislatie o sa facem si niste prezentari ale lor", a spus Olteanu.

In ceea ce priveste aparitia unor banci cu probleme de solvabilitate si care ar necesita sprijin financiar, viceguvernatorul BNR a declarat ca in Romania principiul care se ia in discutie este acela al neimplicarii bugetului public.

"Incercam sa construim acele solutii care sa nu implice suportarea de catre bugetul public a unor costuri potentiale de restructurare, subliniind ca in acest moment nu avem o situatie si nu se arata o situatie in care sa fie necesara finantarea unei restructurari", a mai spus Olteanu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: