In goana dupa lichiditati, bancile nu se mai uita nici la inflatie, nici la dobanda BNR si platesc oricat

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Inflatia a continuat sa scada rapid in ultimele luni, intrand sub pragul de 4%, insa multe banci continua sa plateasca dobanzi de peste 7% pe an pentru a-si pastra clientii si a compensa slabirea sprijinului de la bancile-mama. 

Legatura dintre evolutia inflatiei si dobanzile oferite de banci la depozitele in lei s-a rupt de mai multe luni, pe piata detasandu-se un grup numeros de institutii de credit cu situatii particulare speciale care in loc sa reduca dobanzile, chiar pluseaza cu oferte menite sa atraga clientii sau sa-i tina pe loc pe cei ingrijorati de posibilele efecte locale ale crizei externe.

Criza externa a facut ca mai multe filiale de banci straine sa nu se mai poata baza decat in situatii deosebite pe finantari de la banci-mama, orientarea strategica fiind pe cat posibil auto-finantarea de pe piata locala.

In acest context, un grup aparte il constituie bancile cu capital elen, care se detaseaza de cel putin doi ani prin dobanzile generoase pe care le platesc la depozite. Iar aceste dobanzi se reflecta inclusiv in pierderile inregistrate de bancile grecesti, pentru ca dobanzile de peste 7% la resurse atrase sunt greu de justificat prin oportunitati de plasament care sa asigure o minima rentabilitate.

In prezent, dintre bancile cu capital elen iese in evidenta Bancpost, filiala locala a EFG Eurobank, care pune la bataie cele mai generoase dobanzi disponibile la depozitele standard in lei: 7,75% pe an la depozitele pe douasprezece luni sau 7,5% pe an la depozitele pe sase luni. Aceasta in conditiile in care inflatia a scazut la 3,45%.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: