Olteanu (BNR): Regulamentul privind creditarea ar putea sa intre in vigoare din noiembrie

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, sustine ca regulamentul privind creditarea ar putea sa intre in vigoare din noiembrie, in acest moment fiind purtate discutii intre directiile din BNR.

"Regulamentul privind creditarea o sa intre in vigoare din noiembrie, asa ne asteptam. O sa facem publica varianta finala in momentul in care o sa incorporam toate observatiile pe care le consideram complementare textului. Deocamdata lucram noi in interior la el, discutia cu ARB s-a purtat. Dansii au facut mai multe propuneri, unele mai curajoase, altele mai de compromis. O sa vedem pana unde putem merge cu reglementarea. Suntem in discutii la Banca Nationala si acestea vor continua, discutiile noastre interne. Discutii se poarta intre directiile din BNR si apoi vor fi discutii la nivel de consiliu de administratie", a declarat Bogdan Olteanu.

El a adaugat ca banca centrala a facut un studiu cu privire la impactul noului regulament, iar printre directiile urmarite s-au numarat riscul de dobanda si riscul de venit.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca noul regulament nu urmareste descurajarea creditarii, ci a imprumuurilor care nu mai pot fi inapoiate.

"Noi ne asumam foarte clar ca descurajam acele credite care nu pot fi rambursate. Nu urmarim sa descurajam creditele care pot fi rambursate, dar creditele care nu pot fi rambursate nu au beneficiu social, ci au cost social. Nu exista niciun interes din punct de vedere public ca acele credite sa fie acordate. El nu e un regulament de constrangere a creditarii, ci de constrangere a acelei creditari care nu poate fi rambursata", a spus Olteanu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: