Pendred (BERD): Estimarile privind PIB in 2012 nu sunt doar problema Romaniei, ci si a Europei

Data publicarii: 20-10-2011 | Economie

Directorul BERD pentru Romania, Claudia Pendred, a declarat miercuri ca revizuirea prognozelor de crestere a PIB pentru 2012 este o problema la nivelul intregii Europe, nu doar a Romaniei, in conditiile in care zona euro este caracterizata in prezent de incertitudine.

"Estimarile pe 2012 privind PIB nu sunt o problema doar a Romaniei, ci la nivelul Europei. FMI a redus estimarile atat pentru Romania, cat si pentru alte tari din regiune. De alfel, Romania si tarile din regiune exporta catre zona euro, unde in prezent ne confruntam cu turbulente si unde exista multa incertiutdine", a spus Pendred.

Potrivit acesteia, cresterea PIB-ului Romaniei s-a bazat in acest an pe exporturi si agricultura, iar ceea ce se va intampla in continuare depinde de evolutia situatiei din zona euro.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, la 1,1%, de la estimarea de 3,8%, din  iulie, in timp ce prognoza de crestere pentru 2011 a fost redusa de la 1,9%, in iulie, la 1,5%.

BERD ia in calcul, pentru anul viitor, o incetinire a dezvoltarii economice a tarilor emergente, in contextul crizei datoriilor publice, care afecteaza revenirea de dupa criza financiara globala din 2008-2009.

Perspectiva s-a inrautatit cel mai mult pentru Albania, Romania si Serbia, care sunt cel mai expuse la economia Greciei, se arata intr-un comunicat al BERD.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara la sfarsitul lui septembrie ca riscurile ca Romania sa intre in recesiune in 2012 au crescut, iar Fondul isi va revizui in scadere prognoza privind avansul economic al tarii noastre. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: