Noul Cod Civil prevede clar anularea contractelor incheiate de asiguratorii fara autorizatia CSA

Data publicarii: 20-10-2011 | Finante-Banci

Societatile de asigurare trebuie sa detina autorizatie de la CSA pentru a incheia polite, potrivit Noului Cod Civil, care prevede in mod clar, in caz contrar, anularea contractelor incheiate de acestea, a declarat Marinela Nemes, director general Directia Juridica din cadrul CSA.

"Si pana acum legea prevedea autorizatia asiguratorilor pentru a incheia contracte de asigurare, insa acum spune in mod clar la capitolul persoane juridice - nu se refera in mod strict la asiguratori - ca trebuie sa detina autorizatie pentru incheierea unei polite, spre exemplu. Nedetinerea acestei autorizatii trece direct la <nulitatea actelor incheiate> (se anuleaza contractul incheiat de un asigurator fara autorizatie, n.r.). Pana acum, era o procedura mai greoaie in instanta. Acum legea vine si stabileste sanctiunea exacta", a mentionat Marinela Nemes.

Aceasta a precizat ca nu au existat cazuri ca o societate sa incheie asigurari si sa nu detina o autorizatie de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Potrivit dipozitiilor articolului 207, aliniat 2, actele si operatiunile savarsite fara autorizatiile prevazute de lege sunt lovite de nulitate absoluta, iar persoanele care le-au facut raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege", a precizat Nemes.

Totodata, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) trebuie sa emita norme in aplicarea dispozitiilor Noului Cod Civil. "Vom identifica care sunt normele care trebuie elaborate, care sunt cele care vor trebui modificate si deja se lucreaza in acest sens", a mai spus Nemes. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: